Sosiaalivirasto: Valvonta ei voi ulottua päiväkotien taustayrityksiin

Helsingin sosiaalivirasto ei usko, että Vuosaaressa rikosepäilyn takia suljettavien päiväkotien kaltaiset tapaukset ovat vältettävissä valvontaa kiristämällä. Viraston mukaan valvonta ei voi ulottua päiväkotien yritysjohdon taustojen arviointiin. Valviran mukaan se olisi jopa lainvastaista.

Kotimaa

Sosiaaliviraston johtaja Paavo Voutilainen kertoo, että päätös sulkea kaksi päiväkotia Helsingin Vuosaaressa on hänen oma virkamiespäätöksensä. Minkäänlaista ennakkotapausta ei Suomessa ole olemassa.

Päätöstä on Voutilaisen mukaan sekä ymmärretty että hämmästelty.

- Joudun nyt kestämään sen tilanteen, että olen tehnyt ratkaisun, jota arvioidaan. Minun ei ole mahdollista kertoa kaikkia niitä taustoja, joita siihen liittyy, Voutilainen toteaa.

Hän ei tarkenna, minkälaisesta rikosepäilystä on kyse.

Yritysten taustoja ei voida tutkia, mutta ne vaikuttavat päätöksiin

Yleisellä tasolla Voutilainen pitää Suomen päiväkoteihin kohdistuvaa valvontaa riittävänä. Hän näkee kuitenkin ongelman tapauksissa, joissa rikosepäilyn alaisena on päiväkodin taustayhtiö.

- Meillä ei ole mitään edellytyksiä valvonnalla ennakoida sitä, että joku yksittäinen ihminen, joka on esimerkiksi yrityksen omistaja, tekee rikoksia.

Nyt johtajan rikosepäilystä seurasi kuitenkin päiväkodin sulkeminen.

- Tässä tapauksessa kuitenkin tällainen päätös ja tulkinta tehtiin. Se tehtiin todellakin ilman normitukea virkamiespäätöksellä monipuolisen juridisen ja harkinnan jälkeen, Voutilainen selittää.

Vanhemmat tyytymättömiä kaupungin toimintaan

Valviran mukaan lainsäädäntö Suomessa ei edes sallisi sitä, että yksityisten päiväkotien yritysjohdon rikostaustat selvitettäisiin. Valviran sosiaalineuvoksen Hanna Ahosen mukaan taustojen selvittämiseen on luvassa pieniä muutoksia uuden sosiaalipalveluiden lain myötä lokakuussa.

- Siinä jo luvan myöntämisen edellytyksenä on, että selvitetään myös yrittäjän kyky selviytyä taloudellisista velvoitteistaan. Mitään muuta rikostaustan tutkimista tähän ei sisälly, Ahonen kertoo.

Ahosen mielestä Helsingin Vuosaaren tapauksessa on toimittu asiallisesti.

Eri mieltä ovat vuosaarelaisten päiväkotien lasten vanhemmat, jotka järjestävät myöhemmin tänään mielenosoituksen.

Näin asiaa kommentoi kahden lapsen äiti Heidi Suvijärvi:

- En oikein ymmärrä. Jos on rikosepäily, joka kohdistuu henkilöön, joka ei edes toimi tässä päiväkodissa eikä ole mitenkään osallisena tähän, niin nyt tässä laitetaan tuomiolle syyttömät sata lasta perheineen. Meidän pitää yhtäkkiä vuorokaudessa järjestää koko arkemme uudelleen.

Lähteet: YLE Uutiset / Hameed Ahmed