1. yle.fi
  2. Uutiset

Saamelaisilla ja maoreilla yhteisiä kielisuunnitelmia

Saamelaiset ja Uuden Seelannin alkuperäiskansa maorit tekevät yhteistyötä kielien elvyttämisessä. Saamelaiskäräjät järjestää syyskuun puolivälissä Helsingissä, Eduskunnan Pikkuparlamentissa seminaarin, jossa pääpuhujana on maorilainen professori Tania Ka´ai.

Māorit

Maorin kieli sai virallisen aseman ennen saamen kieltä vuonna 1987. Maorien kielipesä ja muut elvyttämishankkeet ovat osoittautuneet tuloksekkaiksi.

Seminaarin tavoitteena on tuoda esille positiivista mallia maorien kielen elvyttämis- ja voimistamistoimenpiteistä ja Saamelaiskäräjien tavoitteista ja toimenpiteistä saamen kielien elinvoimaisuuden hyväksi.

Seminaarissa kuullaan myös inarinsaamen kielen elvyttämishankkeista ja niiden tuloksista. Seminaari on osa opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämää saamen kielen elvyttämisohjelman suunnittelua, jota se tukee.

Käynnissä olevan elvyttämisohjelman suunnittelun tavoitteena on kehittää ja ylläpitää saamen kieltä koko valtakunnan alueella sekä palauttaa saamen kieli sen menettäneille saamelaisille sekä tehdä kielestä saamelaisyhteisöä kannatteleva kieli.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi