Västäräkit tankkaavat muuttoa varten

Lintujen syysmuutto on käynnissä. Kymenlaakson rannikolla on voinut viime päivinä bongata varsinkin lännestä itään lentäviä haukkoja. Kotkalaiselle lintuharrastajalle kesän kohokohta oli kyläpöllö Hauholla.

luonto
Västäräkki.
Jussi Jokinen

Kotkalainen valokuvaaja ja lintuharrastaja Pekka Vainio tarkkaili lintujen liikkeitä perjantaiaamuna Mansikkalahden rannassa. Tällä hetkellä muuttoon valmistautuvat varsinkin hyönteissyöjät kuten västäräkit, keltavästäräkit ja kirviset, jotka tankkaavat ravintoa Katariinanniemessä ja Kuusisessa.

Viime päivinä Kymenlaakson rannikolla voinut havaita varsinkin paljon muuttomatkalla olevia haukkoja. Ne lentävät tällä hetkellä lännestä ja koukkaavat Suomenlahden pohjukan kautta.

- Varpushaukkoja näkee nyt vaikka ei olisi linturetkelläkään. Västäräkkejä on rannoilla ja niitähän haukat jahtaavat ravinnoksi, Vainio sanoo.

Kyläpöllönen sai bongarit liikkeelle

Kulunutta lintukesäänsä Vainio kuvailee värikkääksi. Säät suosivat ja bongauksia tuli tehtyä laidasta laitaan. Juhannuksen jälkeen hän kävi esimerkiksi Limingassa Oulun kupeessa. Paluumatkalla hän pysähtyi Hauholla, jossa piti käydä katsastamassa paljon huomiota herättänyt kyläpöllönen. Kyläraitilla riitti vilskettä.

- Autoja oli varmaan 30 ja bongareita noin 80 yön aikana, Vainio muistelee.

Kurkien kokoontumista voi tällä hetkellä seurata varsinkin Pohjois-Kymenlaakson pelloilla. Suomessa kurkiparvien koko liikkuu sadoissa linnuissa, mutta Ruotsissa näky on vielä komeampi.

- Ruotsissa voi nähdä jopa 15 000 kurkea yhdellä silmäyksellä. Siinä on suhteellisuudentaju koetuksella, Vainio kuvailee.

Lähteet: YLE Kymenlaakso