1. yle.fi
  2. Uutiset

Yrityksiltä autoja sotainvalidien avustajille

Lappilaiset yritykset luovuttivat perjantaina Torniossa Lapin Sotainvalidien ja -veteraanien avustajatoiminnan käyttöön henkilöautoja. Avustajatoiminnan vastaanottamista yhdeksästä autosta kahdeksan jää eri puolille lappia ja yksi päätyy Poriin.

sotaveteraanit
Maija Saarenpää Tornion Sairaskotisäätiöstä
Projektipäällikkö Maija Saarenpään mukaan autoille löytyy käyttöä pitkien matkojen pohjoisessa vuosiksi eteenpäin, sillä esimerkiksi veteraanien puolisoissa on vielä paljon alle 80-vuotiaita.YLE / Kati Siponmaa

Autoilla yritykset haluavat helpottaa avustajien käymistä asiakasperheissä pitkienkin matkojen takaa ja tukea sotaveteraanien itsenäistä kotona asumista.

- Myös syrjäseudulla asuville halutaan järjestää palveluja ja osalla työllistetyillä kun ei ole omaa autoa käytössä, niin tämä tulee tarpeeseen, sanoo avustajatoiminnassa projektipäällikkönä toimiva Maija Saarenpää.

Sotiemme Veteraaneja on elossa vajaa 50 000. Heistä sotainvalideja on noin 8 300. Veteraanien keski-ikä on 89 vuotta.

Saarenpää korostaa, etteivät avustajat tee hoitotyötä, mutta auttavat yksin asumista tukevissa arkiaskareissa kuten vaatehuollossa tai piha-askareissa.

Avustajatoiminta sai ensimmäisen kerran leasing-autoja käyttöönsä viime vuonna. Tuolloin lahjoitetut 12 autoa matkasivat ympäri Suomea.

- Viimeksi Lappiin jäi neljä autoa ja nyt yhdeksästä autosta peräti kahdeksan jää Lapin alueelle, kertoo Saarenpää tyytyväisenä.

Hänen mukaansa autoja ei turhaan seisoteta parkissa, vaan osa starttaa heti luovutustilaisuuden jälkeen ja loputkin maanantaina.

Autohankkeen suojelijana toimii tanssitaiteilija Aira Samulin.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi