Wikileaks paljasti suomalaisen sykemittariyhtiön pakkotyötapauksen

Wikileaks-vuotosivuston julkaiseman Yhdysvaltain diplomaattisähkeen mukaan sykemittareita valmistava suomalaisyhtiö Polar Electro on käyttänyt pakkotyötä Malesian tehtaallaan. Tapaus raportoitiin Yhdysvaltain Kuala Lumpurin suurlähetystössä lähes kolme vuotta sitten. Polar Electro ei kiistä tapahtumia, mutta katsoo olleensa kykenemätön kontrolloimaan ulkomaanyhtiönsä toimintaa. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Kotimaa

Diplomaattisähkeessä todetaan, että pakkotyöhön joutuneille työntekijöille oli maksettu selvästi alhaisempaa palkkaa kuin heidän alkuperäisissä sopimuksissaan luvattiin. Lisäksi työntekijöiden passit oli takavarikoitu, palkkoja jätettiin maksamatta ja valittaneita työntekijöitä uhkailtiin.

Sähkeen mukaan myös Suomen Malesian suurlähetystö osallistui tapauksen selvittelyyn. Lopulta noin 40:lle Malesiassa pakkotyössä olleelle työntekijälle maksettiin korvauksia ja heidät palautettiin kotimaahansa. Työntekijät olivat enimmäkseen vietnamilaisia, mutta joukossa oli myös indonesialaisia.

Väärinkäytökset tulivat tietoon Polar Twin Advance -nimisen yhtiön pyörittämällä Penangin kokoonpanotehtaalla. Yhdysvaltain diplomaattisähkeen mukaan yhtiön omisti 60-prosenttisesti suomalainen Polar Electro -konserni.

Diplomaattisähkeessä sanotaan, että tilanteesta käytiin vuonna 2008 sananvaihtoa sekä Yhdysvaltain että Suomen Kuala Lumpurin suurlähetystöjen välillä. Suomen suurlähettilään oltua yhteydessä Polarin toimitusjohtajaan yhtiön kerrotaan ryhtyneen nopeasti korjaaviin toimenpiteisiin.

Pakkotyöhön joutuneille työntekijöille tilitettiin lopulta yhteensä 91 000 dollaria maksamattomia palkkoja.

Polar Electro valittelee voimattomuuttaan

Polar Electro kertoo tiedotteessaan perustaneensa Malesiaan Polar Twin Advance (PTA) -nimisen yhteisyrityksen malesialaisen kumppaninsa kanssa vuonna 1998. Tiedotteen mukaan PTA:ssa valmistettiin joitakin Polar Electron tuotteita alkuvuoteen 2006 saakka, minkä jälkeen yhtiö kertoo vetäneensä kaiken tuotantonsa pois PTA:sta.

Tämän jälkeen yhtiö kertoo malesialaisen osaomistajan ja PTA:n toimitusjohtajan pitäneen yhtiötä oikeudettomasti hallussaan vuodenvaihteeseen 2009-2010 saakka. Toimitusjohtajan kuoleman jälkeen Polar Electro sanoo päässeensä jälleen käsiksi yhtiöön ja irtisanoneensa sen entisen johdon.

Polar Electro sanoi saaneensa kesällä 2008 tiedon työntekijöiden epäasiallisesta kohtelusta PTA:ssa ja lähettäneensä kaksi johtajaansa selvittämään asiaa Malesiaan. Tämän jälkeen työntekijöiden kotimaihinsa paluu turvattiin ja heille maksettiin korvaukset.

Toisaalta Polar Electro sanoo tiedotteessaan, ettei sillä ollut ollut pääsyä osittain omistamaansa yritykseen eikä se voinut kontrolloida sen toimintaa vuosien 2006-2009 välisenä aikana.

Polar Electro kertoo ryhtyneensä oikeustoimiin malesialaista yhteistyökumppania vastaan.

Wikileaks-uutisesta kertoi Suomessa ensimmäisenä STT.

Lähteet: YLE Uutiset