Viron valtiovarainministeri: "Ei ole yksinkertaisia ratkaisuja"

Viron valtiovarainministeri Jürgen Ligi sanoo pelkäävänsä sitä, että yhden valtion pitäminen kiinni käteisrahavakuudesta merkitsee jäämistä koko eurooppalaisen yhteistyön ulkopuolelle. Ligi viittaa Suomen Kreikka-lainalle vaatimiin vakuuksiin. Virolaisministerin mukaan pattitilanteeseen ei ole enää helppoja ratkaisuja jäljellä.

Jürgen Ligi Kuva: Valda Kalnina / EPA

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kiisti perjantaina jyrkästi eurooppalaisissa tiedotusvälineissä levinneen tulkinnan, jonka mukaan Suomi olisi luopumassa Kreikka-lainan vakuuksista Saksan painostuksesta. Urpilainen totesi kuitenkin torstaina, että samanlaiset vakuudet voitaisiin turvata useammille maille.

Jürgen Ligi ei sano suoraan, pitäisikö Suomen luopua tiukasta vakuusvaatimuksesta. Hän kuitenkin sanoo pelkäävänsä sitä, ettei yhden valtion käteisrahavakuudella ole minkäänlaista perspektiiviä.

- Miten Kreikan takaisinmaksuja voi vakuuttaa? Se huoli ei poistu varmasti mihinkään, ja ratkaisuja etsitään. Ei ole syytä toivoa yksinkertaisia ratkaisuja, Ligi sanoo YLE Uutisille.

Ligi huomauttaa, että Kreikka-ohjelman laatimisen aikaan Viro ei vielä kuulunut euroalueeseen eikä ollut mukana päättämässä siitä.

- Ajatelkaamme Viron sisäpoliitiikkaa. Olemme maksukykyyn suhteutettuna suurin maksaja ja jouduimme siihen osaan sitoutuneena. Nyt kuulemme, että aina edellämme ja aina esimerkkinä olleet heimoveljet puhuvat kotimaan politiikasta ja uhkaavat luopua.

Ligin mukaan kaikkia valtioita pitää kohdella tasa-arvoisesti ja valtioiden maksukyky pitää taata uudistusten, vakautusten ja kansainvälisen seurannan kautta.

- Väärin aloitettu hanke on aloitettava yhdessä uudelleen.

Ligi on todennut jo aikaisemmin, että Suomen Kreikan tukipaketin yhteydessä neuvottelemat takuut ovat poikkeus euroalueen yleisestä politiikasta.