1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtioneuvos Harri Holkeri siunattiin haudan lepoon Helsingissä

Valtioneuvos Harri Holkeri on siunattu hautaan valtiollisin menoin Helsingin tuomiokirkossa. Kirkossa oli paikalla muun muassa kolme presidenttiä, ja siunauksen toimitti emerituspiispa Eero Huovinen.

Kotimaan uutiset
Eero Huovinen laskee hiekkaa Harri Holkerin arkun päälle.
Valtioneuvos Harri Holkeri siunattiin haudan lepoon Helsingin tuomiokirkossa.

Emerituspiispa Eero Huovinen sanoi siunauspuheessaan, että Harri Holkeri oli sekä isänmaallinen että kansainvälinen mies, jonka elämää ohjasi vahva velvollisuudentunto. - Oma maa ja maailma olivat hänelle yksi ja sama vastuun alue.

Pääministeri Jyrki Katainen kuvaili Harri Holkeria suoraselkäiseksi mieheksi, joka oli vaikeuksien edessä parhaimmillaan.

Katainen muisteli 1970-luvun alkua ja Holkeria 34-vuotiaana puoluesihteerinä, joka nousi kokoomuksen johtoon Euroopan nuorimpana konservatiivijohtajana, kun vaihtoehtoja ei ollut. Holkeri johti kokoomusta vuosina 1971 - 1979, ja Suomen pääministerinä hän toimi 1987 - 1991.

Holkeri oli aatteellinen uudistaja ja rehellinen rauhanrakentaja

Holkeri seurasi kokoomuksen puheenjohtajana Juha Rihtniemeä, jonka tytär Suvi Rihtniemi puhui lauantaina valtioneuvoksen muistotilaisuudessa Säätytalossa.

Rihtniemi muistaa isänsä ja Harri Holkerin aatteelliset keskustelut 1960-luvulla. Hänen mukaansa kokoomuksen uudistaminen nykyaikaiseksi keskustaoikeistolaiseksi puolueeksi tapahtui tuolloin.

Presidentti Martti Ahtisaari pohti muistopuheessaan Holkerin merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle. - Suomalaiset tunsivat Harri Holkerin ennen kaikkea sovinnon rakentajana.

Kosovo oli kohtalokas urakka, jonka Holkeri otti vastaan, vaikka tiesi tehtävän raskauden, Ahtisaari sanoi. Hän kuvaa ystäväänsä Holkeria tinkimättömän rehelliseksi rauhanrakentajaksi, joka on esikuvana seuraamisen arvoinen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi