Hennalan varuskunnan osin synkkä menneisyys kaipaisi valaisua

Puistomainen Hennalan varuskunta punatiilisine rakennuksineen on hyvin säilynyt 100-vuotias keidas lähellä Lahden keskustaa. Varuskunnan pimeästä historiasta tiedetään vähän. Jostain syystä varuskunnasta ei ole kirjoitettu historiaakaan. Nyt Lahdessa painaa huoli Hennalan menettämisestä.

varuskunnat
Alokkaita varusteiden jaossa.
YLE Lahti

Hennalan historiaa harrastava, everstiluutnantti evp. Seppo Toivonen patistaa päijäthämäläisiä puolustamaan 100-vuotista olemassaoloaan juhlivaa varuskuntaa. Se on uhattuna puolustusvoimien säästöpaineissa.

- Varuskunnalla on synkkä historia, josta tiedetään liian vähän. Monilla muilla Pietarin-Lahden -radan varren varuskunnilla on oma, tieteellisin menetelmin tehty historiansa. Hennalakin tarvitsisi sellaisen, sanoo Toivonen. Hän itse on koonnut varuskunnan historiaa erilaisista muistelmista.

Hennalan varuskunnan peruskivi muurattiin tasan sata vuotta sitten mitä ilmeisimmin nykyisen upseerikerhon kivijalkaan.

Saman ikäisiä ovat venäläisten rakentamat Tammisaaren, Riihimäen, Kouvolan ja Korian varuskunnat.

Tuhansia työllistävä rakennusprojekti

Venäläiset ovat rakentaneet vanhat varuskunnat hyvin. Tuhansien työmiesten ja satojen hevosten voimin punatiilisiä kasarmeja pystytettiin Pietarin ja Lahden välisen radan varteen.

- Esimerkiksi Hennalassa kasarmin asemakaava on puistoineen kestävä. Rakennukset hyvin ja modernilla arkkitehtuurilla rakennettuja. Von Hausenin tiilitehdas Lahden Mukkulassa ja moni muu tiilitehdas radan varrella kukoistivat rakennustyön aikana ja myöhemminkin, kertoo Toivonen.

- Rakennettiinpa Hennalaan ortodoksinen kappelikin vuonna 1914. Kappeli ei koskaan tullut valmiiksi maailmansodan vuoksi, vaan siitä tuli alkuun suomalaisarmeija heinävarasto ja myöhemmin sotilaskoti. Kirkkoon tilatut kirkonkellot, ikonostaasit ja muut kalleudet ovat jossain. Tietoa on vain siitä että kaksi kirkonkelloa soi edelleen Lopen kirkossa.

Hautamuistomerkit kertovat pimeästä menneisyydestä

Vuonna 1917 Hennalassa oli 8100 venäläissotilasta. Seuraavina vuosina Lahdesta tuli kansalaissodan päänäyttämö Hennalan punavankileireineen.

Ihmisiä tapettiin ja heitä kuoli luonnollisesti tuhansia.

- Metsä-Hennalassa löytyy venäläisten sotilaiden hautausmaa ja punaisten vankien hautausmaa.

Tänä vuonna Hennalassa juhlii 25-vuotista olemassaolon taivaltaan Hämeen Rykmentti.

Lähteet: YLE Lahti