Hyppää sisältöön

Musiikkiterapia hoitaa ja kuntouttaa

Musiikkiterapia tarjoaa apua laulun, soiton ja kuuntelun muodossa. Musiikkia käytetään esimerkiksi keskittymiskyvyn parantamaisessa, kehon hahmotuksessa ja kielen kehityksen tukemisessa. Myös masentunut voi saada musiikista apua.

Musiikkiterapiassa asiakkaan ja terapeutin vuorovaikutus rakentuu sävelille. Hoito alkaa arviointijaksolla, jolloin tutustutaan puolin ja toisin ja katsotaan millainen musiikkiterapia parhaiten asiakkaalle soveltuu.

- Ei tarvitse olla tippaakaan musikaalinen hyötyäkseen musiikkiterapiasta, lupaa musiikkiterapeutti, psykiatrian sairaanhoitaja Petri Anttila Kokkolan musiikkiterapiapalveluista.

Prosessi on yksilöllinen. Keinoina käytetään kuuntelun ja laulun lisäksi esimerkiksi musiikkimaalausta, rentoutusta ja soittoa. Asiakas määrittää mikä tuntuu luontevimmalta. Terapia on viikoittaista ja saattaa kestää vuosia.

- Sivutuotteena voi oppia soittamaan, se ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, sanoo Anttila.

Alueellisia eroja

Petri Anttilan mukaan musiikkiterapian hyödyntämisessä on alueellisia eroja. Vaikeavammisten ja kehitysvammaisten hoidossa musiikista on jo pitkä kokemus.

- Musiikkiterapialla on perinteet 1960-luvulta lähtien. Kokkolaan hoitomuoto tuli 1990 –luvun puolivälissä. Psykiatrian ja neurologian puolelta löytyisi paljon potentiaalista asiakaskuntaa, Anttila arvioi.

Kela on rajannut musiikkiterapian tukemisen 16-25 vuotiaisiin. Vanhemmat ovat omillaan, nuoremmat kunnan vastuulla. Anttila pahoittelee tiukkaa ikähaarukkaa ja ulottaisi tukemisen laajemmin myös aikuisväestöön.

.
.