Hurrikaaniasteikolla kuvataan myrskyn raivoa

Hirmumyrskyjen voimakkuutta kuvataan ns. Saffir–Simpson-asteikolla. Asteikko on viisiportainen ja sen perusteella on mahdollista myös ennakoida mahdollisten myrskyn aiheuttamien tuhojen laajuutta.

Ulkomaat
Satelliittikuva hurrikaanista
Hurrikaani Celia itäisellä Tyynellämerellä 24. kesäkuuta. Keskellä näkyvä myrskyn silmä on n. 25 kilometriä halkaisijaltaan.NASA

Vahvuusluokka 1:n eli trooppisesta myrskystä hurrikaaniksi voimistuneen hirmumyrskyn tuulet puhaltavat 33–43 m/s.

Ykkösluokan hirmumyrskyt aiheuttavat tuhoa puustolle, ja voivat vaurioittaa esimerkiksi kiinnittämättömiä asuntovaunuja ja nostaa tulvia rannikoilla sijaitseville teille.

Vahvuusluokka 2:n hirmumyrskyt (44–49 m/s) kaatavat puita ja aiheuttavat pahoja vaurioita ajoneuvoille.

Rakennukset säästyvät vielä suuremmilta tuhoilta, mutta aivan merenrannassa asuvat ihmiset on evakuoitava myrskyn alta. Rannikon tieyhteyksiä katkeaa tulvinnan takia.

Kolmannen vahvuusluokan hurrikaanit (50–58 m/s) repivät maasta jo suuriakin puita. Pienet rakennukset kärsivät rakenteellisia vahinkoja ja pysyvinä asuntoina käytettävät asuntovaunut voivat tuhoutua kokonaan.

Asukkaita evakuoidaan rannikkoalueella. New Orleansin vuonna 2005 veden alle jättänyt hurrikaani Katrina oli 3-luokan myrsky iskiessään maihin.

Vahvuusluokka 4:ään yltävien hirmumyrskyjen tuulet ujeltavat 59–69 metriä sekunnissa. Puut ja pienet rakennukset kärsivät suuria tuhoja ja katot voivat vaurioitua suuremmissakin taloissa.

Rannikolla olevien rakennusten alimmat kerrokset vahingoittuvat pahoin tulvien vuoksi. Asukkaiden evakuointi voi olla välttämätöntä muutaman kilometrin etäisyydellä rannikosta.

Voimakkaimmissa eli vahvuusluokka 5:n hirmumyrskyissä tuulen nopeus on 70 m/s tai enemmän. Suuremmatkin rakennukset voivat kärsiä laajoja tuhoja muun muassa irti repeytyneiden kattojen muodossa.

Pienemmät rakennukset saattavat luhistua ja tuhoutua kokonaan. Noin 15 kilometrin säteellä rannikosta sijaitsevat alavat alueet joudutaan kenties evakuoimaan kokonaan.

Ylimmän luokan hirmumyrskyjä ovat olleet esimerkiksi yli 11 000 ihmisen hengen Keski-Amerikassa vuonna 1998 vaatinut Mitch sekä mittavia taloudellisia vahinkoja Floridassa vuonna 1992 aiheuttanut hurrikaani Andrew.