Irene vaati jo kuolonuhreja - miljoonia evakuoidaan

Hurrikaani Irene on aloittanut tuhotöitään Yhdysvaltain rannikolla. Viranomaisten mukaan ainakin viisi ihmistä on jo kuollut myrskyn seurauksena. Lisäksi sähköt ovat jo katkenneet noin 900 000 ihmiseltä. Miljoonia ihmisiä on määrätty evakuoitavaksi itärannikon suurkaupungeissa.

Ulkomaat
Taloja Pohjois-Carolinan rannikkolla
EPA / JIM LO SCALZO

Ainakin viisi ihmistä on jo kuollut hurrikaanin vuoksi, kertoivat Pohjois-Carolinan viranomaiset.

Virginiassa 11-vuotias poika kuoli, kun puu kaatui ja murskasi talon katon.

Irenen voimakkaat tuulet ovat jo katkaiseet sähköt lähes miljoonalta ihmiseltä Pohjois-Carolinan ja Virginian osavaltioissa. Myrskyn reitille osunut Brunswickin ydinvoimala Pohjois-Carolinan Southportissa ei kuitenkaan ole vahingoittunut, viranomaiset vakuuttivat.

Irene on jo hajottanut laitureita, rikkonut kattoja ja irrottanut veneitä.

Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeri Janet Napolitano sanoi, että hurrikaani Irene on suuri, vaarallinen myrsky, ja ihmisten tulisi ottaa se vakavasti. Myös Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrsky on erittäin vaarallinen.

Myrsky oli yhdeksän jälkeen illalla Suomen aikaan noin 150 kilometrin päässä Virginian Norfolkista. Sen puuskien tuulennopeus on pysynyt 38 metrissä sekunnissa.

Miljoonia kehotettu lähtemään

Ainakin 2,3 miljoonaa ihmistä on määrätty evakkoon Yhdysvaltain itärannikolta. Muun muassa New Yorkissa on meneillään kaupungin historian ensimmäinen joukkoevakuointi. New Jerseyssä evakuointi koskee miljoonaa ja muissa rannikko-osavaltioissa 100 000 - 300 000 ihmistä kussakin.

Hurrikaanivaroitus ulottuu Pohjois-Carolinasta Massachusettsiin. Myös Kanadassa julistettiin myrskyvaroitus, kun Irene suuntasi illalla kohti pohjoista.

- Älkää odottako. Älkää viivytelkö, vetosi lomansa keskeyttänyt presidentti Barack Obama evakuoitavaksi määrättyihin.

Myrskyn arvioidaan vaikuttavan 65 miljoonan ihmisen elämään itärannikolla. Vedenpinnan odotetaan kohoavan lähes kolme metriä. Hurrikaanin vaikutusalueella ovat suurkaupungit New York, Washington, Baltimore, Philadelphia ja Boston.

Baltimoren satamakaupungissa viranomaiset ovat jakaneet kaupunkilaisille hiekkasäkkejä, joilla koteja pyritään suojelemaan tulvavesiltä.

Hiekkasäkkejä levitetään myös Washingtonin kaduilla kuumeisesti. Washington on isoista kaupungeista ensimmäinen, jonka Irene saavuttaa.

Tuhansia lentoja peruttu

Irene heikentyi ykkösluokan hirmumyrskyksi saapuessaan rannikolle, mutta sen uskotaan pysyvän hurrikaanina. Lisäksi se nostattaa useiden metrien korkuisia tulva-aaltoja rannikolla.

Myrskyn vuoksi yli 9 000 lentoa on peruttu. Useat suuret lentoyhtiöt ovat peruneet lentonsa Yhdysvaltain itärannikolle niin Euroopasta, Aasiasta kuin muualta Yhdysvalloistakin. Lentoja on peruttu aina Miamista New Yorkiin ja pohjoisemmaksikin. Lentojen ei uskota palautuvan normaaliksi ennen maanantaita.

Lisäksi itärannikon junaliikenne on pysäytetty. Osa kaukoliikenteen busseista on peruttu. Myös itärannikon satamat, teollisuus ja öljynjalostamot sekä ydinvoimalat valmistautuvat myrskyyn.

Presidentti Barack Obama on kehottanut amerikkalaisia toimimaan välittömästi.

- Kaikki mittarit näyttävät, että tästä on tulossa historiallinen hurrikaani, Obama sanoi.

Puolustusministeri Leon Panettan mukaan puolustusvoimat on valmiudessa avustamaan pelastustöissä. Yli 100 000 kansalliskaartin jäsentä on käytettävissä tarvittaessa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset