1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vesiterapiassa kuntoutuvat myös koirat

Vesikuntotus on tunnetusti tehokas ja hellävarainen tapa saada esimerkiksi leikkauksesta toipuvat ihmiset kunnonkohotuksessaan alkuun. Samat metodit rantautuvat verkalleen eläinmaailmaan.

Kotimaan uutiset
Olli Koski YLE

Eläinfysioterapeutti Taina Mansikkamäki Eläinten Kuntokeskuksesta Seinäjoelta muistelee, että ensimmäinen pieneläimille tarkoitettu vesijuoksumatto tuli Suomeen 2006 pääkaupunkiseudulle. Tällä hetkellä mattoja löytyy maasta yhteensä 14.

Seinäjoella vesiterapiaa on tarjottu koirille tämän vuoden helmikuusta lähtien. Hiljalleen tämä eläinten kuntoutusmuoto onkin yleistymässä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Vielä koirat omistajineen eivät ole rynnänneet juoksumatolle sankoin joukoin, mutta kunhan tietoisuus vesikuntoutuksen eduista ja saatavuudesta leviää eläinlääkärikunnassa, kysyntä kasvaa, uskoo Taina Mansikkamäki.

- Kuntoutusmuotona se on myös eläimille monipuolinen ja vaikeiden leikkausten jälkeen käytännössä ainoita vaihtoehtoja ainakin kuntoutuksen alkuvaiheessa, sanoo Taina Mansikamäki.

Ranskanbulldoggi Romulus löysi avun vesiterapiasta

Miina Seppä ja ranskanbulldogginsa Romulus ovat löytäneet avun vesiterapiasta. Romuluksella todettiin vuosi sitten selkäydininfarkti.

- Se oli ihan terve nuori koira kunnes oireet äkkiä alkoivat. Huono tasapaino, sen oli hankala kävellä ja se kompasteli. Pääsimme vihdoin neurologille, jossa löytyikin kaularangasta muutos.

Diagnoosi oli emännälle järkytys ja vakavasti piti pohtia myös sitä, onko nuoren koiran tarina päättymässä, ennen kuin ehti kunnolla alkaakaan. Vesijuoksu päätettiin kuitenkin kokeilla ja se on pitänyt Romuluksen tyytyväisenä ja toimintakykyisenä. Lääkkeitä ei tarvita.

- Pelkällä fysisoterapialla pystyy pitämään sen kunnossa. Romulus näyttää voivan hyvin ja olevan onnellinen, toteaa Miina Seppä.

Vesiterapia ei sovi kaikille

Vesijuoksumatolla kuntoilu sopii parhaiten koirille, jotka ovat veteen tottuneita. Toiset ovat houkuteltavissa, vaikkeivat varsinaisia vesipetoja olisikaan, toisille taas vesijuoksusta ei ole hyötyä, vaikka eläin altaaseen saataisiinkin.

- Oli esimerkiksi yksi leikkauspotilas, joka oppi heti pitämään vammautunutta jalkaansa irti matosta, silloihan vedestä ei ole mitään hyötyä, kertoo mansikkamäki.

Suuri osa koirista kuitenkin tottuu kuntoiluun vedessä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi