Hyppää sisältöön

Japanin pääministeriksi verohaukka

Valtiovarainministeri Yoshihiko Noda on päihittänyt kauppa- ja teollisuusministeri Banri Kaiedan äänestyksessä Japanin Demokraattisen puolueen johtajasta. Valitusta tulee myös maan uusi pääministeri.

Demokraattisen puolueen johtopaikasta kilpailleet Seiji Maehara (vas.), Sumio Mabuchi, Banri Kaieda, Yoshiko Noda ja Michihiko Kano poseerasivat kuvaajille ennen ehdokkaiden väittelyä Tokiossa 27. elokuuta. Kuva: Ji Chunpeng / EPA

Noda tuli vaalin ensimmäisellä kierroksella toiseksi, mutta sai ratkaisevassa äänestyksessä 215 ääntä, Kaiedan jäädessä 177 äänellä toiseksi.

Uusi pääministeri saa hoidettavakseen maaliskuisen maanjäristyksen ja tsunamin jälkihoidon. Omat vaikeutensa tuovat myös maan vanheneva väestö ja suuri julkinen velka.

Noda on jo vihjannut nostavansa veroja. Äänestystuloksen on arvioitu miellyttävän sijoittajia. Moni kuitenkin epäilee, onko Nodalla riittävästi päättäväisyyttä.

Uusi pääministeri on kuudes viiden vuoden aikana, eikä hänellekään povata kovin pitkää pestiä maailman kolmanneksi suurimman talouden johdossa.

Pääministerikamppailu on ollut puolueen voimahahmon Ichiro Ozawan kannattajien ja arvostelijoiden taistelua vallasta. Ozawa johtaa puolueen suurinta ryhmää. Hän tuki toiseksi jäänyttä Kaiedaa, Ozawan arvostelijat sen sijaan antoivat tukensa Nodalle.

Pääministeri Naoto Kan ilmoitti erostaan viime viikolla. Häntä syytettiin maaliskuisen maanjäristyksen ja tsunamin ja niitä seuranneen Fukushiman ydinkatastrofin huonosta hoidosta. Yoshihiko Noda on todennut, ettei Japaniin pitäisi rakentaa lisää ydinvoimaa. Hän haluaa kuitenkin pysäytetyt voimalat uudestaan käyttöön turvatarkistusten jälkeen, jotta Japani välttyy energiapulalta.

.
.