Toimitilamarkkinoilla odottava tunnelma

Toistaiseksi kaikki hyvin, kerrotaan esimerkiksi Tampereen seudulle uusia toimitiloja rakentavista yrityksistä, mutta asiakkaiden puheissa kuuluu jo varovaisia sävyjä kansainvälisen velkakriisin takia. Tampereen keskustaan parin vuoden sisällä valmistuville toimistorakennuksille riittää kysyntää.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Toimistotiloja rakennuttavista ja vuokraavista yrityksistä Technopoliksesta ja YIT:ltä kerrotaan, että rakenteilla oleviin toimistorakennuksiin niin Hervannassa, Ratinassa kuin Yliopistorinteessä riittää vielä tulijoita.

YIT Rakennus Oy:n aluejohtaja Ilkka Kääriäinen ennakoi kuitenkin jo matalamman kysynnän aikaa, jolloin vanhempiin, huonokuntoisiin tiloihin voi olla vaikea saada vuokralaisia. Ainakin toistaiseksi juuri taantumasta selvinneellä alalla tuntuu kysyntää riittävän.

- Vuoden 2008 jälkeen, kun markkinat melkein alta karkasivat, on päästy hyvään kasvuun ja kysyntään. Nyt on vähän sellainen odottava tilanne, että miten nämä viime aikojen tapahtumat vaikuttavat. Näihin päiviin asti kysyntä on ollut ainakin meidän kohteessa on ollut hyvä.

Keväällä 2013 valmistuvan Ratinankaaren tilojen vuokrausaste on tällä hetkellä noin 50 prosenttia.

Keskusta vetää

Technopoliksella on useita rakennusprojekteja kesken. Lähimpänä valmistumista ovat sairaala-alueelle rakennettava Finnmedi 6-7 sekä Hervantaan nouseva Hermia 15, jonka noin 5 000 neliöstä kymmenesosa on vielä vuokralaista vailla. Suurin vuokralainen on kuntosali.

Technopoliksella on Hervannassa yhteensä reilu 30 000 neliötä toimitiloja, joiden vuokrausaste on 97 prosenttia.

Tampereen yliopistosairaalan kupeeseen, Finnmedin uusimpiin tiloihin tulee mm. potilashotelli sekä silmäsairaala. Sekä Finnmedin että Hermian uusimmat talot valmistuvat ensi vuoden alussa.

Yliopiston päärakennuksen vielreen, Kalevantie 2:n nousee parin vuoden sisällä toimistorakennus, jonka tiloista noin kolmannes on jo vuokrattu.

- YIT:n ja meidän keskustakohteiden tilanne on ihan hyvä, ne saadaan hyvinkin täyteen eli kysyntä ja tarjonta kohtaavat, kertoo johtaja Satu Eskelinen Technopoliksesta.

Toisaalta Eskelinenkin on huomannut asiakkaiden puheissa jo varovaisuutta.