1. yle.fi
  2. Uutiset

Sähkökanteleella säestää vaikka Eino Leinoa

Kantele on onnistunut siinä missä moni muu perinnesoitin ei. Se ei ole haihtunut muinaismuistoksi kansantarujen laulumaille, vaan soi edelleen heleänä, saaden jatkuvasti uusia taitajia. Varsinkin sähkökannel kiinnostaa nuoria, taipuuhan se yksinlaulun säestyksestä aina rockareenoille.

Kotimaan uutiset
Mirva Minkkinen harjoittelee
- Sähkökanteleella voi jammata vaikka jatsia, Mirva Minkkinen näyttää.YLE / Juha-Petri Koponen

Sibelius-Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri Mirva Minkkinen on kanteleen moniosaaja. Hänen sormissaan soi niin tavallinen kannel kuin sähköistetty versio. Hän ei vain soita, vaan jakaa myös taitojaan oppilailleen Lahden konservatoriossa.

Lahti on soittimen opetuksessa merkittävä kaupunki, konservatoriossa on jo pitkään ollut päätoiminen kanteleenopettaja.

- Kanteleharrastus on jatkuvasti kasvanut ja opiskelijoita on yhä enemmän, Minkkinen iloitsee.

Sähkökantele toi soittimen nykyaikaan

Yhtenä syynä suosioon pidetään sitä, että kantele on onnistunut uudistumaan. Sitä ei enää mielletä vain kansanmusiikkisoittimeksi.

- Yksi oppilaistani totesi kanteleesta, että hienointa siinä on se kun sillä voi soittaa ihan mitä tahansa.

Tavallisen kanteleen rinnalla ilmestyi 2000-luvulla sähkökannel, joka tarjoaa soittajalle aivan uusia mahdollisuuksia. Ääntä voi muokata efektilaitteilla ja vahvistettuna heleä soitin ei enää huku muiden soitinten alle.

- Kantele on mielletty diskanttihelinäksi, mutta tästä löytyy myös alapäätä eli bassoa. Tällä taipuu niin kansanmusiikki, jatsin jammailu kuin rokki, Minkkinen esittelee konserttikanneltaan.

Ainoa rajoittava tekijä on hinta. Sähkökantele voi maksaa useita tuhansia euroja.

- Ilman apurahaa ei monellekaan ole soittimeen varaa.

Eino Leinoa sähkökanteleella

Mirva Minkkinen on konsertoinut ahkerasti niin kotimaisemissa kuin ulkomailla. Hän on myös säveltänyt sekä sovittanut kantelemusiikkia. Viimeisimpänä hän on tehnyt musiikkia tunnettujen kotimaisten runoilijoiden kuten Eino Leinon, V.A Koskenniemen ja Aaro Hellaakosken runoihin.

Konsertissa kuullaan myös kolme Minkkisen sanoittamaa sävellystä.

- Yhteisenä teemana valitsemissani teksteissä on rakkaus, kaikissa eri ilmenemismuodoissa, sanoo kappaleiden lauluista myös vastaava Minkkinen.

Eino Leinon runoista sävelet on saanut muun muassa Kuu kalpea kulkevi kulkuaan. V.A Koskenniemeltä puolestaan runo Minä laulan sun iltasi tähtiin.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi