FAO: Lintuinfluenssa voi lisääntyä taas

YK varoittaa, että lintuinfluenssa saattaa jälleen lisääntyä talven ja kevään aikana. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO: n mukaan Aasiassa myös leviää lintuinfluenssaa aiheuttavan H5N1-viruksen muunnos, jolta nykyiset rokotteet eivät välttämättä suojaa.

Ulkomaat
Haalarimiehet heittävät valkeita lintuja maakuoppaan.
Ankkojen hävittämistä Tripurassa Koillis-Intiassa helmikuussa 2011.EPA/PINAKI DAS

Lintuinfluenssatartunta on todettu kaikkiaan 556 ihmisellä sen jälkeen, kun tauti vuonna 2003 todettiin. Sairastuneista ihmisistä 331 on kuollut. Viimeksi kuolemantapauksesta on kerrottu tässä kuussa Kambodzhassa, ja maassa on kuollut tänä vuonna tautiin kaikkiaan kahdeksan ihmistä.

Siipikarjaeläimiä lintuinfluenssan takia on vuodesta 2003 lähtien teurastettu tai kuollut yli 400 miljoonaa ja huippuvuonna 2006 tautia todettiin linnuissa kaikkiaan 63 maassa. Sen jälkeen tautitapausten määrä kääntyi selvään laskuun.

Suurimmassa osassa maista lintuinfluenssa katosi muun muassa siipikarjan joukkoteurastusten vuoksi, mutta sitä esiintyi edelleen erityisesti Bangladeshissa, Kiinassa, Egyptissä, Intiassa, Indonesiassa ja Vietnamissa.

Vuodesta 2008 lähtien tauti on kuitenkin jälleen levinnyt maantieteellisesti sekä siipikarjan että villien lintujen keskuudessa. Myös tautitapauksien määrä on ollut kasvussa.

FAO:n mukaan muuttolinnut ovat tuoneet H5N1-virusta nyt maihin, jotka ovat olleet siitä vapaita vuosia, joukossa Israel, palestiinalaisalueet, Bulgaria, Romania, Nepal ja Mongolia.

FAO:n edustajan Juan Lubrothin mukaan huolenaiheena on myös Kiinassa ja Vietnamissa todettu viruksen muunnos, joka näyttää kykenevän ohittamaan nykyisten rokotteiden antaman suojan.

FAO kehottaa valppauteen viruksen suhteen. Järjestö huomauttaa, että villit linnut voivat tuoda viruksen, mutta sitä levittää ihmisen toiminta siipikarjatuotannossa ja -markkinoilla.

Lähteet: AP, Reuters, FAO