Vierasateljee tuo kansainvälistä väriä Fiskarsiin

Fiskarsin kansainvälinen vierasateljee kasvattaa suosiotaan maailmalla. Kansainvälinen vierailijajoukko hakee ruukkikylästä inspiraatiota ja työrauhaa. Viiden toimintavuoden aikana ateljeessa on käynyt 65 vierasta.

Fiskars Oyj Abp
Espanjalainen keraamikko Marta Armada työskentelee vierasateljeen keittiössä.YLE

Parhaillaan Fiskarsin ruukkikylässä vierailee espanjalainen keraamikko Marta Armada ja tekstiilitaiteilija Lija Rage Latviasta. Kummallakaan taiteilijalla ei ole aikaisempaa kokemusta Suomesta lyhyttä Kiasman visiittiä lukuun ottamatta.

- Halusin tulla Suomeen, koska pidän suomalaisesta muotoilusta ja täällä on mahdollisuus työskennellä rauhassa, Armada kertaa.

- Tämä on hyvä mahdollisuus tehdä töitä tulevaa näyttelyäni varten ja olla ajattelematta kotiasioita. Keskityn täysin taiteeseen, Rage jatkaa.

Fiskars houkuttelee yhä useampia vieraita

Ateljeen toimintaa pyörittää paikallinen käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta. Viiden toimintavuoden aikana ateljeen maine on kiirinyt ympäri maailmaa ja yhä useampi taiteilja haluaa tulla juuri Fiskarsiin.

- Meillä on enemmän ja enemmän joka vuosi hakijoita, jotka hakevat sen takia että he ovat kuulleet tästä residenssistä täällä olleilta taiteilijoilta. Mitä enemmän me saadaan hakemuksia niin sitä laadukkaampia tekijöitä me saadaan, eli he tietävät mihin he ryhtyvät ja he haluaa juuri tänne, koordinaattori Sade Kahra iloitsee.

Talon suojissa syntyy monenlaista tuotantoa

Vierasateljeessa on vuosien varrella saatu designin ja taiteen lisäksi aikaan ainakin yksi lapsi sekä lukuisia kansainvälisiä ihmissuhteita.

- Täällä on tehty myös hieman erilaisia taideteoksia - eläviä sellaisia. On täältä kylältä myös lähtenyt ihmisiä residenssitaiteilijoiden perään ja on myös muutama ihminen muuttanut Suomeen pysyvästi tämän residenssiajan jälkeen, Sade Kahra kertoo hymyillen.

Myös tämän hetkiset vieraat aikovat palata Suomeen ennemmin tai myöhemmin.

- Kyllä ehdottomasti haluaisin palata. Nyt olen nähnyt tämän paikan ja haluaisin käydä muuallakin Suomessa, Marta Armada haaveilee.

Lähteet: YLE Helsinki