Psoriaasi mahdollisesti myös rytmihäiriön riskitekijä

Psoriaasi-ihotautia potevat sairastuvat terveitä todennäköisemmin eteisvärinä-rytmihäiriöön sekä aivoinfarkteihin, tanskalaistutkimus osoittaa. Psoriaasiin kuuluvat tulehdukselliset piirteet todennäköisesti selittävät yhteyden.

terveys

Psoriaasi on yhdistetty aivohalvauksiin aiemmissakin tutkimuksissa. Myös muun muassa sydänkohtaukset, diabetes, verenpainetauti ja masennus ovat heillä tavallista yleisempiä.

Tanskalaisten tutkimuksessa Tanskan koko väestön kattavista terveysrekistereistä poimittiin lähes 37 000 kansalaista, jotka sairastivat lievää psoriaasia sekä 2 800 vakavaa tapausta. Heitä verrattiin psoriaasin suhteen terveeseen väestöön.

Vuodet 1997–2006 kattaneen seurannan aikana lievää psoriaasia potevat alle 50-vuotiaat sairastuivat eteisvärinään puolitoista kertaa todennäköisemmin ja vakavaa tautia potevat lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin terveet samanikäiset. Yli 50-vuotiailla yhteys oli heikompi.

Aivoinfarktit olivat puolestaan noin 2–3 kertaa yleisempiä psoriaasipotilailla kuin terveillä, mutta yhteys oli jälleen heikompi yli viisikymppisillä potilailla. Samantyyppisiä ikäeroja on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa.

Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se näkyy hilseläiskinä eri puolilla kehoa. Nivelissä tauti voi aiheuttaa mm. arkuutta ja aamujäykkyyttä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim