Animaatioita ja äänitarinoita lasten sähkökirjassa

Jukka Lemmetyn lastenkirja Alpo löytää Alman julkaistaan sovellusmuotoisena sähkökirjana. Kirja on aiemmin julkaistu perinteisessä kirjamuodossa. Sähkökirjaversiossa lapsi voi mm. katsoa pieniä animaatioita.

kulttuuri
Yksityiskohta Alpo löytää Alman -kirjan kannesta.
Tammi

Tammi, Bonnier Kirjat, Tapisodes Ltd. ja Muste ja Valo Oy julkaisevat Tammen ensimmäisen sovellusmuotoisen sähköisen kuvakirjan Alpo löytää Alman. Teoksen on kuvittanut ja kirjoittanut pitkän linjan kuvittaja Jukka Lemmetty. Sähkökirja julkaistaan yhtä aikaa sekä suomen- että englanninkielisenä. Teos pohjautuu Lemmetyn samannimiseen, tuoreeseen kirjaan (Tammi, 2011).

Luetaan, kuunnellaan, katsellaan

Alpo löytää Alman on eKirja-sovellus Apple- ja Android-laitteille. Kyseessä on uudenlainen kirja suomalaisilla markkinoilla. Teos on yksi ensimmäisistä sovellusmuotoisista lasten sähkökirjoista, joita Suomessa julkaistaan.

Kirjassa yhdistyvät eläinaiheinen tarina, animaatiot, jotka lapsi saa itse käyntiin painamalla kuvia näytöltä. Kirjassa on myös ääniraita. Kirjan voi siis joko lukea itse tai kuunnella ääninäyttelijän lukemana. Molempien kieliversioiden lukijat ovat näyttelijäkonkareita. Suomalaisen version äänenä kuullaan Antti Pääkköstä, englanninkielisen lukee Sean Connolly.

Kansainvälisen yhteisyön hedelmä

Jukka Lemmetyn poika, Englannissa opiskellut animaatio-ohjaaja Leevi Lemmetty vastaa kirjan animaatioista ja hänen vaimonsa, tuottaja Tamsin Lyons, on mukana projektissa brittiläisen Tapisodes Ltd. -yhtiön kautta. Leevi Lemmetty ja Tamsin Lyons asuvat ja työskentelevät Irlannissa.

Alpo löytää Alman on toteutettu kansainvälisenä yhteistyönä. Applen tuotteisiin käyvien sovelluksien monipuolinen osaaja Tapisodes Ltd. on sovelluksen tuottaja ja tekninen toteuttaja. Yksi yhtiön perustajista, Hugh Welchman, palkittiin Oscarilla animaatiofilmistä Peter & the Wolf vuonna 2008.

Lähteet: YLE Uutiset