Tripolissa kärsitään vesipulasta

Libyan syrjäytetylle johtajalle Muammar Gaddafille uskolliset joukot ovat katkaisseet vedentulon pääkaupunkiin Tripoliin. Gaddafin joukot pitävät hallussaan Sirten rannikkokaupunkia, jonka kautta suurin osa vedestä saapuu Tripoliin.

Ulkomaat
Ihmiset täyttävät kanistereita vedellä säiliöauton kupeella.
Vesipulan kiusaamaan Tripoliin joudutaan kuljettamaan vettä tankkereilla ja säiliöautoilla.EPA/MOHAMED MESSARA

Suurin osa Tripolin juomavedestä pumpataan Saharan autiomaan alta. Tripoliin johdetaan 200 000 kuutiometriä vettä päivässä Gaddafin synnyinkaupungin Sirten kautta. Nyt vesimassaa sääntelevä venttiili on suljettu, kertoo Euroopan Unionin ihmisoikeusjärjestö ECHO:n raportti.

Jos vedentulo pääkaupunkiin on katkaistu tarkoituksella, kyseessä saattaa olla rikos ihmisyyttä vastaan. Tähän mennessä todisteita tästä ei kuitenkaan ole.

Tripolin vesipulan takia avustusjärjestöt joutuvat tuomaan tankkereilla vettä kaupunkiin. Maailman ruokaohjelma WFP on ilmoittanut lähettäneensä yhden aluksensa Maltalta kohti Tripolia. Aluksessa on 500 000 litraa vettä.

Libyan kapinallishallinto on esittänyt Gaddafin joukoille uhkavaatimuksen antautua neljän päivän sisällä. Vaatimus on osoitettu etenkin Sirten kaupungissa oleville joukoille. Kapinalliset ovat valmistautuneet kaupungin valtaamiseen.

Lähteet: Reuters