Hyppää sisältöön

Ruisleipä on suomalaista superruokaa

Tieto ruisleivän terveellisyydestä on uusien tutkimusten valossa yhä kasvamaan päin. Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivällä on selvästi myönteinen vaikutus esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä. Ruisleivän sisällyttäminen ruokavalioon on myös hyvä apu painonhallinnassa.

Itä-Suomen yliopistosta tohtoriksi väitelleen Maria Lankisen tutkimuksessa selvitettiin suomalaisen superruoan vaikutusta muun muassa elimistön rasvoissa. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi ruisleivän syöminen saa aikaan merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoissa.

- Ruisleivän syöminen vaikuttaa muun muassa sokeriaineenvaihduntaan. Aterian jälkeen ei tule suurta piikkiä verensokerien vaihteluissa. Myös suoliston mikrobeille jää purtavaa ruisleivän nauttimisen jälkeen eli vaikutukset suolistoon tunnetaan jossain määrin, Lankinen kertoo.

Lankinen muistuttaa, että ruisleivällä on erinomainen ravintosisältö ja se sisältää runsaasti kuituja sekä B-ryhmän vitamiineja muun muassa folaatteja, joista monilla suomalaisilla on puutetta.

Ruisleipä sisältää hyviä hiilihydraatteja

Lankisen tutkimus osoittaa, että ruisleivästä voi olla apua painonhallinnassa. Sen syömisen jälkeen muodostuu erittäin hyvä kylläisyysaste, joten nälkä ei kolkuttele heti aterian jälkeen. Tiukkaa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville Lankinen suosittelee ruisleipää.

- Ensisijaisesti lähtisin karsimaan höttöhiilareista, kuten sokerista, valkoisesta vehnäjauhosta ja makaroonista. Ruokavalioon voi aivan hyvin jättää täysjyväviljoja ja ruisleipää, jotka pitävät sisällään laadultaan hyviä hiilihydraatteja.

Lankinen myöntää seuranneensa huolestuneena keskustelua leivänsyönnin vähentymisestä.

- Ei sitä ole voinut olla huomaamatta, että karppaajia tulee paljon vastaan. Jos ylipainoa on reilusti ja rasva palaa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, niin antaa palaa vaan. Ei kuitenkaan kannattaisi jättää ruisleipää kokonaan, Lankinen sanoo.

Viipale joka aterialla

Ruisleipä on ollut perinteisesti suomalaisen ruoan kulmakivi. Lankisen on itsensäkin hankala löytää ruisleivästä kielteistä sanottavaa.

- Se on totta, että kun suolistoon saadaan paljon materiaalia bakteereille, niin osalle ihmisistä saattaa tulla vatsavaivoja. Jokainen määrittelee itse, että paljonko vatsa kestää.

Ruisleivän syömisen määrään on Lankisen mukaan hankala antaa tarkkoja määriä. Hän arvioi, että se riippuu kulutuksesta ja henkilöstä.

- Sanoisin, että viipale joka aterialla ei ole ainakaan liikaa.

.
.