Forssalaiset saivat tarpeekseen hajoavista kodinkoneista

Forssan seudun elektroniikkayritykset haluavat sertifioida sähköelektroniikan. Tavoitteena on aikaansaada laadukkaampia koneita ja laitteita. Ideana on, että laitteissa käytetään parempia osia ja koneille taataan viiden vuoden takuu. Tätä nykyä kuluttaja ei voi luottaa sähkölaitteiden kestävyyteen.

Kotimaa
Rikkinäisiä kuvaputkitelevisioita
YLE / Ville Välimäki

Tuttu juttu monille: Laite hajoaa juuri kun se on tullut tutuksi. Korjaamaan ei aina kannata ryhtyä, kun siitä saa maksaa usein saman hinnan kuin, mitä uusi kone maksaa. Kuluttajat ovat epäilleet jo pitkään, että kodinkoneisiin asennetaan 1-2 vuoden komponentteja.

Asiaan on nyt tartuttu Forssassa, jotta kuluttajien mieliharmit vähenisivät. Forssan seudulla puuhataan sertifikaattia, joka takaa, että laitteissa käytetään hyviä komponentteja, ja laitteet näin kestävät myös pidempään. Järkivihreän elektroniikan sertifikaatin moraalinen tavoite on sama kuin joutsenlipulla: Suomalainen oppii taas luottamaan laatuun, uskoo Eleforssin toimitusjohtaja Jari Lukkarinen.

- Me sertifioimme koko tuotantoprosessin, eli työ lähtee tuotteen suunnittelusta ja komponenttivalinnoista, tarkastelemme logistiikan, valmistuksen, takuuasiat ja tutkimme kierrätyksen. Koko sähkölaitteen valmistusprosessi sertifioidaan.

Tätä nykyä nyrkkisääntö on, että kun laitteen korjaus maksaa puolet uuden laitteen hinnasta, tavara kannattaa korjata. Ainakin Forssan Huoltopalvelulla riittää töitä, kertoo yrittäjä Markku Kallio.

- Esimerkiksi kylmälaitteiden ohjaus oli ennen hoidettu mekaanisella termostaatilla, mikä ei ole niin herkkä rikkoutumaan kuin piirikortti. Piirikortissa on monta yksittäistä komponenttia, jotka saattavat mennä rikki.

Lähteet: YLE Häme