Kirottu Syväri kertoo sodassa tuhlatusta nuoruudesta

Tavallisten rivimiesten arkea sodassa, mitä mahtui kolmeen vuoteen ja mitä he ajattelivat osastaan. Siitä kertoo tiistaina julkistettu kirja Kirottu Syväri - Hämäläiskomppanian jatkosota. Samalla tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Lepaalla perutettu, Tyrvännön komppaniaksi kutsuttu joukko lähti jatkosodan alla kohti itärajaa.

Kotimaa
Kirottu Syväri -kirjan kuvaaman jalkaväkikomppanian miehiä valmistautumassa Tuuloksen taisteluun Laatokan pohjoispuolella elokuun alussa 1941.
Kirottu Syväri -kirjan kuvaaman jalkaväkikomppanian miehiä valmistautumassa Tuuloksen taisteluun Laatokan pohjoispuolella elokuun alussa 1941.Markku Tiirakarin kokoelma

Sodassa taistelleiden isojen yksiköiden historiaa on kirjojen kansissa paljonkin, mutta pienemmistä yksiköistä ei ole näin laajasti kirjoitettu. Tällä saralla hämäläiskomppanian tarina on uranuurtaja.

Kirja kertoo miehistä, jotka joutuivat osana Hämeestä koottua 5. Divisioonaa viettämään nuoruutensa vuosia Laatokan Karjalassa ja Syvärin virralla.

Kirottu Syväri seuraa poikkeuksellisen tarkasti yhden yksikön vaiheita komppanian perustamisesta sen kotiuttamiseen. Komppania koostui alkuvaiheessa tyrväntöläisten lisäksi muun muassa Lepaan opiskelijoista ja lähiseutujen miehistä.

Sodan pitkittyessä mukaan tuli täydennyksiä Lounais- ja Päijät-Hämeestä, Pirkanmaalta, luovutetun Karjalan pitäjistä ja viime vaiheessa pitkin maata.

Takana kymmenen vuoden työ

Kirjan kirjoittajat Erkki Ulamo ja Markku Karvonen ovat toteuttaneet osin edesmenneiden, osin elossa olevien hämäläiskomppanian rivimiesten toiveen saada kohtalonsa ja vaiheensa kuuluviin.

Teoksen aineistona ovat olleet sotapäiväkirjat, päiväkäskyt ja muut arkistolähteet, veteraanien haastattelut ja kertomukset sekä usean vuoden maastotutkimukset komppanian reiteillä, leiripaikoilla ja taistelumaastoissa.

Kuvituksena on komppaniassa olleiden miesten suvuissa säilyneitä valokuvia, SA-kuvia ja sota-ajan karttoja. Pääosa kuvista on ennen julkaisemattomia. Liitteenä on miehistöluetteloita ja ohjeita tapahtumapaikkoja nykyään hakeville.

Myyntiin Kariston kustantama kirja tulee heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Kirjalle on olemassa myös osin rinnakkainen verkkoversio. Nettisivut tiivistävät miesten kulkeman reitin, sen kuvituksena ovat näkymät samoista paikoista nykypäivänä.

Lähteet: YLE Häme