Nyrkit pystyssä parempaan huomiseen

Jyväskyläläinen Omar Medjadji pakenee paikalta, jos eteen tulee uhkaava tilanne nyrkkeilykehän ulkopuolella. Hän tietää mestarin luonteen saavutetun, kun käyttää nyrkkejään vain salilla. Nyrkkeilyvalmentaja kouluttaa kasvattejaan myös elämää varten.

nyrkkeily
Omar Medjadji treenaa.

Vuodesta 2007 asti ammattilaisnyrkkeilijänä toiminut Omar Medjadji, 36, päätyi Suomeen kotimaastaan Algeriasta ystävänsä suosittelemana. Mies on saavuttanut 24:n harrastusvuotensa aikana useita cup-voittoja ja mestaruuksia muun muassa Algeriasta, Egyptistä ja Suomesta. Tämän lisäksi ansioista löytyy sotilaiden MM-hopea vuodelta 1997.

Menestymisestä ja turnausmitaleista huolimatta tärkeintä on harrastuksen myötä kasvanut rakkaus lajia kohtaan. Mitalit edustavat päämäärätietoisuutta sekä kovaa työtä.

Persoonaa rakentava yksilölaji

Medjadjin nyrkkeilysali, Omar Boxing Club, toimii Kuokkalan urheilukeskus Graniitissa. Maskuliiniseksi miellettyyn lajiin pyritään saamaan mukaan myös naisharrastajia tarjoamalla uusia muotoja kuntonyrkkeilyssä. Syksyllä alkaa muun muassa Fitness shadow boxing technique, jonka sisällön valmentaja pitää vielä salaisuutena.

-Voit sanoa varjonyrkkeilijä, mutta se on eri tyyli. Semmoinen tyyli, missä annat kurssin ihmisille ja he oppivat nopeasti. Eli tämä shadow tarkoittaa, että opit nopeasti, Medjadi opastaa.

Pelkkä lihasvoima ei riitä

Nyrkkeilyurheilussa tärkeimpiä henkisiä ominaisuuksia ovat rohkeus ja kuri. Näiden kautta Omarin salilla opetellaan turvalliseen ottelemiseen. Varusteidenkin kehityksestä huomaa, että kyseessä ei ole sama asia kuin kaksi-kolmekymmentä vuotta sitten.

Valmentaja ei mielellään näe oppilaidensa saavan iskuja. Taitavan nyrkkeilijän tunnistaakin kolhuttomasta olemuksesta.

-Säkki opettaa voimaa, sparraus jotain muuta. Jos joku ei uskalla sparrata niin harjoittelen itse hänen kanssaan ilman että hän saa lyöntejä. Tärkeintä olisi kuitenkin kokeilla, toteaa Omar Medjadji.

Valmentamista tarkoilla päämäärillä

Nyrkkeilyn parista saattaa löytää myös ihmisiä, joilla elämäntavat tai -suunta saattavat olla huolestuttavalla mallilla. Tällöin Omar Medjadji tarjoaa harrastajalle mahdollisuuden toisenlaiseen tulevaisuuteen ja löytää itsestään parempi ihminen.

-Tämä on hyvä aika puhua asiasta Suomessa ja muualla. Kapinoivaa yhteiskuntaa pitäisi korjata. Urheilun pitäisi olla hyvä malli, sanoo Omar Medjadji.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Severi Kinnunen