Jätevesineuvoja oikoo vääriä käsityksiä

Uudesta jätevesiasetuksesta opastavilla jätevesineuvojilla on ollut kiireinen kesä. Esimerkiksi Salossa, Sauvossa, Somerolla ja Kemiösaarella toukokuussa aloittaneet jätevesineuvojat ovat vierailleet lähes viidelläsadalla kiinteistöllä.

Kotimaa
Harri Nurmi esitteli Sauvossa olevan kesämökkinsä saunan vesien imeytystä. Vedet valuvat saunasta maahan ja imeytyvät. Jonna Malisen mukaan muutosta ei tarvitse tehdä.YLE / Kimmo Gustafsson

Neuvonta on ilmaista, mikä sai Harri Nurmen pyytämään neuvojat omalle kesämökilleen Sauvon Kupilahden saareen. Hänellä vessan vedet menevät umpisäiliöön ja pesuvedet imeytyvät maastoon.

- Siinä on vain yksi rengas ja sitä olisi tarkoitus parantaa. Varmaan suuriin töihin en joudu, Nurmi arvelee.

Hän onkin oikeassa. Jätevesineuvoja Jonna Malinen kaipaili vain ylitäyttöhälytintä umpisäiliöön ja harmaille vesille parempaa suodatusta.

- Kyllä sellainen tehdään tässä lähiaikoina, Nurmi toteaa.

Salon seudun yhdeksän neuvojaa ovat tehteet liki viisisataa kiinteistökäyntiä toukokuun alusta lähtien. Määrä on Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskuksen Valonian vesiasiantuntijan ja neuvotapilotin projektipäällikkö Hanna Sarkin mukaan yli heidän tavoitteensa. Hän arvelee, että lokakuuhun mennessä kiinteistökäyntejä on kuusisataa.

Harhakäsitysten oikomista

Jätevesineuvonta on ympäristöministeriön rahoittama kokeilu, jossa ilmaisen neuvojan voi pyytää omalle tontille ohjeistamaan asetuksen mukaisiin muutostöihin. Samalla oiotaan maaliskuussa voimaan tulleen lain harhakäsityksiä.

- Yleisin harhakäsitys on varmaan se, että kaikkien pitää tehdä kalliita investointeja. Jos kiinteistöllä on vähäiset jätevedet, niin silloin ne voi imeyttää maahan, kertoo Sarkki.

Tämä tarkoittaa lähinnä kesämökkejä, joissa toimitaan kantoveden varassa. Tärkeintä on, ettei käytetty vesi pääse valumaan suoraan takaisin järveen tai mereen.

Jätevesineuvoja Jonna Malinen puolestaan toteaa, että jätevesiratkaisujen hintahaitari alkaa parista sadasta eurosta. Tosin vanhoilla omakotitaloilla on usein vain pari saostussäiliötä, jolloin edessä ovat mittavammat muutostyöt.

Toinen yleinen harhakäsitys Sarkin mukaan on, että maaliskuussa 68-vuotta täyttäneet saavat automaattisen vapautuksen.

- Vain siinä tapauksessa, jos kiinteistön jätevesijärjestelmästä ei aiheudu ympäristölle pilaantumisen vaaraa.

Tällöinkin kyseessä on vain määräaikainen vapautus.

Jatkoa pohditaan

Ympäristöministeriön maksama jätevesineuvonta alkoi toukokuussa. Neuvojat on kouluttanut ympäristökeskus. Neuvojat toteavat olevansa puolueettomia, eli heillä ei ole kytköksiä esimerkiksi laitevalmistajiin.

Varsinais-Suomessa pilotissa ovat mukana Valonian lisäksi, Länsi-Someron jätevesiosuuskunta, Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ja Natur och Miljö.

Maakunnista pilotti on käynnissä lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa. Neuvonta jatkuu lokakuuhun, jolloin ympäristöministeriö pohtii jatkoa.

Viimeistään vuoden 2016 maaliskuussa tarvittavat uudet jätevesijärjestelmät pitää olla tehtyinä. Moni tosin vielä odottelee, josko rankasti arvosteltu jätevesiasetus vieläkin muuttuisi.

- En usko, että se enää muuttuu. Kyllä tämä on tässä, Hanna Sarkki arvelee.

Lähteet: YLE Turku