1. yle.fi
  2. Uutiset

Lutikat työllistävät tuholaistorjujia Turussa

Seinäluteet eli lutikat ovat lisääntyneet Turun seudulla. Turkulaisesta tuholaistorjuntayrityksestä kerrotaan, että torjuntakeikkoja on jo viikoittain. Yksityisasuntojen lisäksi lutikoita on hävitetty hotelleista.

lutikka
Kuvassa ötököitä.
YLE Etelä-Karjala

Matkailun lisääntyminen on yksi syy tuhohyönteisten leviämiselle. Lutikoiden munat kulkeutuvat helposti matkatavaroiden mukana. Lutikoiden määrä on kasvanut myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Jopa New Yorkin hienoissa hotelleissa bedbugsit eli lutikat ovat aiheuttaneet päänvaivaa.

-Tänään olen hoitanut kaksi lutikkakeikkaa, kertoo tuotepäällikkö ja agrologi Jussi Tuomi Raksystems Anticimexistä. Toinen osoittautui onneksi vain epäillyksi, mutta toisessa kohteessa kyseessä olivat todellakin seinäluteet, sanoo Tuomi. Myös kaupungille on soiteltu kesän aikana lutikoista, kertoo Turun kaupungin terveystarkastaja Markku Rohunen.

Jussi Tuomi selventää, että useissa kohteissa joudutaan käymään läpi 2 - 3 huoneistoa ja muutaman kerran olemme käyneet läpi koko kerrostalon tai rivitalon.

- Tällöin voidaan yhdessä kerrostalossa jo puhua 30 - 60 asunnosta!

Hotellit reagoivat nopeasti

Hotellit soittavat herkästi jo pelkästä lutikka-epäillystä, kertoo Jussi Tuomi Raksystems Anticimexistä. Hotellista tuholaiset on suhteellisen helppo hävittää. Huone otetaan pois käytöstä pariksi viikoksi ja vuodevaatteet sekä huonekalut käsitellään sata-asteisella vesihöyryllä. Toinen vaihtoehto on laittaa pystyyn ludesauna, eli huonekalut ja vuodevaatteet laitetaan koppiin, joka lämmitetään tarpeeksi kuumaksi, selventää Jussi Tuomi.

Talvella Tuomi vinkkaakin maailmanmatkaajia nakkaamaan matkalaukut ja rinkat reissun jälkeen vaikkapa parvekkeelle.

- Lutikat kuolevat pakkasessa. Mutta ulkona pitää olla tarpeeksi kylmä, muutamasta pakkasasteesta seinälude ei ole moksiskaan.

Tuomi kertoo kohdanneensa pahimman tilanteen kaksi vuotta sitten Turussa.

- Kokonaisen kerrostalon sisärakenteet piti purkaa lattiasta kattoon lutikoiden takia.

Lutikan puremat aiheuttavat kutinaa, näppyjä ja rakkuloita. Tuholaishyönteisiin suhtaudutaan tunteella, toteaa Jussi Tuomi. Ihmiset ovat usein aivan kauhuissaan meille soittaessaan. Ongelman kanssa ei kuitenkaan kannata jahkailla, vaan ryhtyä nopeasti toimiin.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi