1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perämeren kansallispuisto

Pääsyä Perämeren saariin helpotetaan

Perämeren kansallispuiston saavutettavuus paranee lähivuosina, jos Metsähallituksen suunnitelmat toteutuvat. Tällä hetkellä kansallispuistossa veneilevät pääsevät rantautumaan kunnolla vain Kemin Selkä-Sarven suojasatamaan, mutta uutta pienvenesatamaa kaavaillaan Tornion Pensaskariin.

Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Vireillä on myös säännöllinen reittiliikenne mantereen ja saarten välille yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Vanha kalastajien tukikohta uhmaa syysstuulta Tornion Pensaskarin saaressa. Rakennukset ovat autioituneet, pihapiiri hiljentynyt ja verkkotelineet kasvavat naavaa.

Pihapiiri on odottanut pitkään kuten merilappilaisetkin, milloin Metsähallitus aloittaa kansallispuiston kehittämisen ja esimerkiksi kalakämppien kunnostamisen. Toivo on pistetty nyt kolmivuotiseen yhteishankkeeseen ja mahdollisesti viriäviin paikallisiin EU-osarahoitteisiin hankkeisiin.

- Meillä on tavoitteena, että vanha rakennuskanta, ompa kyse sitten vanhasta kalastusmiljööstä tai jo nykyaikaisemmasta keittokatoksesta ja tulipaikasta, saataisiin kunnostettua, sanoo Metsähallituksen Boundless Bothnian Bay -projekin vetäjä Mirva Leppälä.

Metsähallituksen ja paikallisten venseurojen mukaan kansallispuiston alueelle tarvitaan lisäsatama, sillä Selkä-Sarvi sijaitsee kaukana ja sen suojasatama on piakoin jo ruuhkainen.

- Uuden suojasataman tarve on ollut ilmeinen jo hyvin pitkään. Tässä Boudless Bothnian Bay -hankkeessa on alettu käydä keskustelua siitä, milloin ja mihin satama tälle alueelle tulee, kuvailee Mirva Leppälä.

Suojasatama tulisi tarpeeseen

Paikallisten veneseurojen mukaan sataman rakentamista puoltaa myös meriturvallisuus. Tornion meripelastusseuran jäsen Arto Ponkala sanoo, että alukset ovat aina hakeutuneet suojaan esimerkiksi Tornion Pensas- ja Etukarin väliin jäävään lahteen, joten Pensaskari olisi sopiva paikka uudelle satamalle.

- Pensaskari tarvittaisiin suojasatamaksi veneilijöille Selkä-Sarven sekä Kemin ja Tornion puoliväliin. Se olisi todella tarpeellinen, jos myrsky, tuuli tai joku muu ongelma yllättää veneilijän, painottaa Ponkala.

Kalastusperinne kiinnostaa matkailijoita

Kemi-Tornio alueen matkailuväki odottaa puolestaan, että Perämeren kansallispuiston saarien vanha kalastuperinne vetoaa matkailijoihin. Matkailijoita olisi helppo tuoda saariin, jos saarten ja mantereen välille saataisiin aikataulutettua vesiliikennettä.

- Meidän aito ja oikea perinne kiinnostaa matkailijoita myös kansainvälisesti. Kun saadaan uusia, autenttisia kohteita, joissa on ihan oikeasti eletty ja harjoitettu kalastusta, niin se on sellainen asia, jota on upea päästä tuotteistamaan ja sitten tulevaisuudessa myymään, sanoo Meri-Lapin matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Kumpuniemi.

Kemi-Tornio alueen kaupunkien, matkailuyhdistyksen sekä veneseurojen jäsenet tapasivat Metsähallituksen edustajia Tornion Pensaskarin saaressa tässä kuussa ja virittelivät yhteistyötä Perämeren saarten virkistyskäytön ympärille.