Patria rakentaa suojaukset kuljetuskoptereille

Patrian Hallin tehtaalle Jämsään on tiedossa lisää töitä. Yhtiö suunnittelee puolustusvoimille ballistisen suojauksen NH90 -kuljetuskoptereihin. Suunnittelu, suojaussarjojen valmistus ja helikopteriasennukset tehdään Jämsän Hallissa.

Patria
NH90 kuljetushelikopterikin nähdään valtakunnallisessa paraatissa.YLE / Mika Rinne

Puolustusvoimien kanssa tehty sopimus parantaa nykyisen väen työllisyyttä Hallissa mutta uutta väkeä sen toteutukseen ei palkata. Patria ei julkista sopimuksen arvoa mutta Patria Aviationin liiketoimintajohtaja Lassi Matikaisen mukaan työllistävä vaikutus on kohtuullinen. Matikaisen mukaan on tärkeää, että Patria pääsee soveltamaan NH-90-kopterien kokoamisessa hankkimaansa osaamista.

Matikainen kertoo, että suojausvarustus parantaa merkittävästi kopterissa olevien ihmisten ja materiaalin turvallisuutta vihamielisessä ympäristössä. Ballistisen suojauksen levyt toimittaa suomalainen FY-Composites Oy, jonka kehittämää materiaalitekniikkaa hyödynnetään levyjen rakenteissa. Hanke toteutetaan vuosina 2012-2014.

Suomen puolustusvoimille on tilattu kaikkiaan 20 Eurocopterin NH-90-kuljetushelikopteria. Niistä on saapunut tähän mennessä noin puolet. Patria on valmistanut alihankintana sekä Suomeen että Ruotsiin tilatut kopterit.

Kaikkiaan NH90 -koptereita on tilattu satoja eri puolille maailmaa. Matikainen uskoo, että myös muissa maissa on tarvetta vastaavalle suojavarustukselle. Hänen tiedossaan ei ole, että sellaista olisi jo suunniteltu. Matikainen pitääkin mahdollisena, että muuallakin kiinnostutaan Patrian suunnittelemasta suojauksesta.

Lähteet: YLE Keski-Suomi