1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Libyalaiset juhlivat uutta Libyaa ramadanin päättyessä

Kymmenet tuhannet libyalaiset ovat tänään juhlineet muslimien pyhän kuukauden ramadanin päätöstä. Ihmisiä kerääntyi aamuvarhaisella pääkaupungissa Tripolissa Marttyyrien aukiolle rukoilemaan. Syrjäytetyn johtajan Muammar Gaddafin aikana aukiota kutsuttiin Vihreäksi aukioksi.

Kymmenet tuhannet libyalaiset kokoontuivat rukoilemaan Marttyyrien aukiolle Tripolissa keskiviikkoaamuna. Kuva: Mohamed Messara / EPA

Aamun rukoukset johtanut imaami kannusti libyalaisia puhaltamaan yhteen hiileen. Kapinallisjoukot olivat läsnä aukiolla ja aseistautuneet miehet vartioivat tilaisuudessa ja tarkistivat paikalle saapuneet.

- Tämä on ensimmäinen kerta 42 vuoteen, kun olemme rentoutuneita, parikymppinen Amari Abdulla kertoi uutistoimisto AFP:lle.

- Juhlimme kuten aiempinakin vuosina, mutta nyt tämä on parempaa, tämä on uusi Libya.

Aukiolla oli tarkoitus viettää 1. syyskuuta Gaddafin johtaman vallankaappauksen 42-vuotismuistopäivää. Toisin kuitenkin kävi.

Sota ei kuitenkaan ole vielä ohitse. Gaddafin olinpaikasta ei ole tietoa. Kapinallisneuvosto on tulkinnut, että sota jatkuu siihen saakka, että Gaddafi saadaan kiinni tai surmattua.

Libyan kansannousussa on kuollut yli 50 000 ihmistä. Kapinallisjoukot kertovat maan olevan lähes kokonaan heidän hallussaan. Muammar Gaddafille uskollisia joukkoja on vielä Gaddafin synnyinkaupungissa Sirtessä.