Pyykösjärven veden laatu on kohentunut

Oulun Pyykösjärven veden parantamisesta jokivedellä on saatu hyviä tuloksia. Viime talvena aloitettu lisäveden ohjaus Oulujoesta on puhdistanut vettä huomattavasti. Jokivesi neutraloi järven happamuutta, parantaa uimakelpoisuutta ja turvaa kalakannan elinmahdollisuudet.

Kuva: Yle

Pyykösjärven virkistyskäyttäjät kehuvat vuolaasti järven nykyistä ilmettä. Järven ympäri kulkee mukava maisemareitti, jota kävellessä voi bongata vaikkapa harvinaisen harmaahaikaran. Uimaranta on hyvin varusteltu, sinne on saatu lentopallokenttä ja perheitä ajatellen järvi on pitkälle matala.

Parasta on kuitenkin se, että vesi on aiempaa kirkkaampaa, puhtaampaa ja mutaisuuskin on vähentynyt. Uimareita riittää vielä elokuun loppupuolellakin.

– 1-vuotiaana uin tässä ensi kerran. Ennen vesi oli tosi tummaa ja piti käydä suihkussa uimisen jälkeen, mutta nyt ei varmaan tarvitse. Vesi on nyt tosi puhdas ja lämmin, kertoo Aulis Pyttynen.

Peseytymisen tarvetta selittää järven aiempi rehevyys. Humuspitoisessa vedessä uimarien riesana olivat myrkylliset leväkukinnot ja järvisyyhy.

– Pyykösjärvi on mutajärvi, eikä sitä saa kokonaan puhtaaksi. Mutta kaikki, mikä saadaan siivottua, on hyvästä. Silloin kun minä olin pieni, järvi oli enemmän luonnonmukainen. Kaislat olivat miehenkorkuisia, muistelee eläkeläinen Eero Pyykkönen.

Joki sai seisovan veden liikkeelle

Syksyllä 2010 valmistui putki Oulujoesta Pyykösjärvelle, jonka virtaama on puolet koko järven vesimassasta. Se lisää olennaisesti veden vaihtuvuutta ja happipitoisuutta, ehkäisee leväkukintoja ja neutraloi happamuutta.

Putken rakennus on osa Oulun ympäristötoimen laajaa kunnostussuunnitelmaa. Ympäristönsuojelun suunnittelija Marketta Karhu on pyykösjärveläisten tapaan tyytyväinen veden nykyiseen laatuun.

– Talven ajan järvessä riitti happea, vesi on pysynyt uimakelpoisena koko kesän, eikä pinta ole noussut runsaasta lisävedestä huolimatta. Laadun tarkkailua jatketaan, Karhu toteaa.

Järven kalakantaa pyritään elvyttämään, eikä uuden istutus ole poissuljettu vaihtoehto. Suunnitelmissa on myös lintutornin rakentaminen Vartioniemeen lisäämään Oulun suurimman järven virkistyskäyttöä.

Pyykösjärvellä on oikukas luonne

Pyykösjärven liettyminen ei selity kemiantehdas Kemiran läheisyydellä, Karhu kertoo. Järvi kuuluu Kuivasojan valuma-alueeseen, joka tuo järveen hyvin ravinteikasta vettä. Samalla järvestä mereen virtaavat ojat vaihtavat vettä hyvin laiskasti.

Ympäristötoimessa tutkitaan kuitenkin, kannattaisiko hulevesien varalta järven läheisyyteen rakentaa kosteikko, joka hillitsisi ravinnekuormitusta.

Järven huonoon kuntoon havahduttiin muutamia vuosia sitten. Kuollutta kasvustoa on poistettu ja rantoja niitetty. Myös ilmastuslaitteet asennettiin, sillä talvisin järvi kärsi happikadosta, mikä verotti kalakantoja.