1. yle.fi
  2. Uutiset

Paperiliiton pj: Tämä oli pitkään suunniteltu juttu

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo, että UPM:n vähennyksistä kertovat uutiset olivat täysi pommi. Esimerkiksi Myllykosken paperitehdas aiotaan sulkea vuoden loppuun mennessä. Vanhala pitää selvänä, että suunnitelmat tehtaan sulkemisesta on tehty aikoja sitten.

talous
Petri Vanhala
Petri VanhalaYLE

Petri Vanhala sanoo, että UPM on toteuttanut suunnitelmansa julmimmalla mahdollisella tavalla, kun Suomesta suljetaan taas kokonainen paperitehdas. Joku aika sitten UPM kertoi olevansa tyytyväinen Myllykosken tehtaan hankintaan ja että se luo tilaisuuden yhtiön kannattavuuden parantamiseen.

- Haistoin jo tuolloin palaneen käryä. UPM on määrätietoisesti omilla toimillaan aiheuttanut sen, että Myllykoski tulee poistumaan paperiteollisuuden kartalta. Yhtiöitä oli heidän mielestään liikaa. Kun UPM sai tämän aseman, alettiin ajaa alas tätä heidän mainitsemaa ylikapasiteettia, Vanhala sanoo.

Vanhalan mukaan UPM sai napattua itselleen yhtiön jonka halusi raivata tieltä.

- Heillä on tällä hetkellä Euroopassa kyseisistä paperilaaduista 55 prosentin markkinaosuus.

Vanhalan mukaan tehtaan lakkauttamisen sijaan oltaisiin voitu harkita muitakin toimia.

- Meillä on tästä hyvä esimerkki sellupuolelta Sunilasta. Kun paperin hinta lähti ylös, Sunila käynnistettiin.

Vanhala sanoo Kymenlaakson kokeneen kovia. Kotimaisen paperiteollisuuden vähentyminen koskee myös koko maata.

- Nyt ollaan siinä kysymyksessä, karkaako perusteollisuus Suomesta ja mitä valtiovalta tässä vaiheessa tekee?

Petri Vanhala on itse entisiä myllykoskelaisia. Hän sanoo uutisen vihlaisevan erityisen paljon henkilökohtaisen tunnesiteen takia.

- Tietysti aina tuntuu pahalta kun suomalainen paperityöläinen menettää työpaikan. Tässä tapauksessa erityisesti, kun tuntee kaikki ihmiset nimeltä. Täytyy vaan toivoa voimia sinne.

Paperiliitto on jo ryhtynyt toimiin päästäkseen keskustelemaan tilanteesta valtiovallan kanssa.

- Elämme tällä hetkellä taantumassa ja nyt tulee Nordea ja ilmoittaa vähentävänsä 650 työntekijää, UPM ilmoittaa että noin 400 joutuu pois… Se tuntuu todella pahalle.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi