Pelle Miljoonan juuret ovat Viipurissa

Katamaraani Namdalingen lähti tänään keskiviikkona Haminan Tervasaaresta kesäkauden viimeiselle risteilylleen kohti Viipuria. Kyytiin nousi myös haminalaistaustainen rockmuusikko Pelle Miljoona, jonka vanhemmat ovat kotoisin Viipurista.

kulttuuri
Pelle Miljoona (keskellä) ja Patu Patanen (vasemmassa laidassa) valmiina lähtemään Viipuriin iloisessa porukassa.YLE / Kirsi Lönnblad

Kello ei ole vielä seitsemää aamulla ja Haminassa on täysi meno päällä. Paikallinen persoona ja S/S Hyökyn kapteeni Patu Patanen on kovassa vauhdissa, puku päällä.

- Epähuomiossa laitoin puvun. Jos sitä nyt kerran vuodessa käyttää. Tämä on kuulemma rippipuku, mutta enhän mie oo käyny rippikouluakaan, Patanen sanoo.

Patanen on innoissaan Namdalingen-katamaraanin matkustajistoon saadusta kulttuuriväestä.

- Tässä on kaikennäköstä fakiiria lähdössä sinne. Pellekin lähtee. Moottoritie on kuuma ja vesitie myös!

Patanen kertoo käyneensä Viipurissa viimeksi yli toistakymmentä vuotta sitten kun Neuvostoliitto romahti.

- Siitä on aikaa kun balalaikat soi. Nyt katotaan onks siellä vielä mitään meininkiä.

Katamaraanin kyytiin hyppäävien muusikoiden ja muiden taiteilijoiden suunnitelmissa on Patasen mukaan Viipurin linnan valtaaminen. Tämä edellyttää sitä, että vallihaudasta päästään yli.

- Voi olla, että ne nostavat laskusillankin kun kuulevat, että ollaan tulossa, Patanen sanoo.

Woima-sonnin pienoismalli saa tulta peräänsä

Tervasaaressa katamaraanin lähtöselvitystä katseli Miina Äkkijyrkän Woima-sonni, joka on puhuttanut haminalaisia aina pystytyshetkestään lähtien. Keskeneräisen sonniteoksen kohtalosta ei ole vielä tietoa, mutta Patanen suunnittelee sonnin pienoismallin polttamista illalla Viipurista palattuaan. Varsinaisen teoksenkin polttamisella on uhkailtu.

- Sitä on kolme kertaa yritetty sytyttää ja viime yönä oli menossa, mutta mie olin yövahdissa. En tiiä olisko ollu Äkkijyrkkä itse, mutta joku siellä hiipi, Patanen sanoo.

Äidin kotipaikassa tuli tippa linssiin

Haminalaistaustainen Petri Tiili eli Pelle Miljoona on valmiina lähtöön. Viipurin matkaan on varauduttu asianmukaisella vaatetuksella.

- Villasukat ja pitkät kalsarit on jalassa. Merellä saattaa olla aina vähän vilposta, hän sanoo.

Pelle päätyi osallistumaan matkalle Patu Patasen painostuksesta.

- Se laittoi Magnum-pistoolin mun ohimolle ja sano, että jos et lähde Viipuriin, tästä tulee. Mulla ei ollu vaihtoehtoja, Pelle naureskelee.

Pelle Miljoonalla on kytköksiä Viipuriin. Hän kertoo vanhempiensa olevan kotoisin sieltä. Katamaraani ajaa Ravansaaren ohi, jossa hänen isänsä on syntynyt. Äiti on kotoisin toiselta puolelta Viipuria.

- Olen käynyt siellä viimeks Neuvostoliittoaikaan. Käytiin äidin kotitalolla. Sit siinä oli lähellä sellanen pieni joki. Siellä istuttiin ja syötiin mutsin tekemiä eväitä. Mutsi kerto, että siinä ne lapsena uivat. Kyllähän siinä vähän tuli tippa linssiin, Pelle muistelee.

Nyt edessä on aivan toisenlainen Viipurinmatka.

- Ajat muuttuu ja mualima muuttuu, mutta myö vaan rokataan, Pelle toteaa.

Marjastus kuuluu Pelle Miljoonan syksyyn

Pelle Miljoona on työstänyt yhtyeensä kanssa kesällä uutta albumia, joka julkaistaan syyskuun lopulla. Levyn nimi on Avara maa. Äänitykset tehtiin Hämeessä Pellen kaverin vanhassa hirsitalossa.

- Se oli aika mukava jamboree. Illalla saunottiin ja päivällä tehtiin pitkää päivää. Se oli miellyttävä tapa äänittää.

Levyn julkaisun jälkeen retkue lähtee kiertueelle loka-marraskuun ajaksi. Pelle toteaa, että kiertäminen alkaa jo hieman väsyttää.

- Matkustaminen on rankkaa ja keikat alkaa aina puoliltaöin tai sen jälkeen, niin tän ikäsen lilla gubben pitäisi olla silloin jo goisaamassa.

Yleisö kuitenkin vaatii Pelle Miljoonaa esiintymään. Moottoritie on kuuma -kappaletta toivotaan jokaisella keikalla.

- Siellä on aina yks pakollinen jurripäinen tankki, joka kesken ekan biisin kailottaa eturivissä Moottoritie on kuumaa. Se on suomalaista meininkiä, joka täytyy ottaa huumorilla. Ihmeen sitkeesti toi yks biisi elää, Pelle toteaa.

Syksy on Pelle Miljoonalle mieluinen vuodenaika. Kun tuoreen levyn nauhoituksetkin ovat paketissa, voi keskittyä muihin alkusyksyn puuhiin.

- Voin käydä landella poimimassa puolukoita, Pelle suunnittelee.

Sieniä Pellen koriin ei metsästä päädy. Hän sanoo, ettei juurikaan tunne sieniä.

- En tunne ku semmosen punasen sienen, jossa on valkosia pilkkuja. Ne on kyllä ihan hyviä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala