Poliisi tyhjensi Helsingin Kalasataman romanileirin

Poliisi on tyhjentänyt Sosiaalikeskus Sataman pihalla olevan romanileirin aamulla. Rakennuksen purkutyöt alkavat tänään tiistaina.

Kotimaa
Poliisi tyhjentää Kalasataman romanileiriä Helsingissä.
YLE

Poliisi oli paikalla, koska Helsingin kaupunki oli esittänyt virka-apupyynnön. Leirin tyhjentäminen alkoi noin 8.30. Vaikka osa poliiseista oli mellakkavarusteissa, tilanne oli täysin rauhallinen.

Romanit olivat majoittuneet rakennuksen piha-alueelle, eivät itse rakennukseen.

- Emme tiedottaneet häätöpäivästä tarkemmin, koska anarkian uhka oli mahdollinen, ei romanien, vaan aktivistien taholta, kertoo komisario Ismo Juvonen.

Romanit pakkasivat tavaroitaan autoihin poliisien valvoessa vieressä. Moni oli jo varautunut häätöön, sillä he olivat pakanneet osan tavaroistaan etukäteen. Paikalla ei ole enää lapsiperheitä.

Keski-ikäinen romaninainen hätäili pakkaamisen lomassa, missä nukkua ensi yö.

Romanit ovat siirtyneet kehotuksen mukaan Diakonissalaitoksen päiväkeskukseen Pääskylänrinteeseen, mutta keskuksessa ei voi yöpyä. Heille jaetaan myös lähetystöjen yhteystietoja.

- Annoimme heille romaniankielisen tiedotteen, mutta tulkkeja ei ollut paikalla, kertoo rakennusviraston tilakeskuksen projektinjohtaja Kari Hartikainen.

Kaupungin tilakeskus on kiirehtinyt leirin purkamista, koska Sosiaalikeskus Sataman käyttämä entinen konttiterminaalirakennus puretaan lähiaikoina.

Hartikaisen mukaan rakennuksen purkutyö on valmis lokakuun loppuun mennessä.

Aktivistit arvostelevat häätöä

Vapaa liikkuvuus -verkosto arvostelee kaupunkia romanien häädöstä. Verkoston mielestä häätö tapahtui epäinhimillisellä tavalla, sillä paikalla ei ollut romanien kielen tulkkia, ja romaneille annettiin vain tunti aikaa pakata tavaransa ja poistua.

- Häätö jatkaa kaupungin koko kesän läpi toteuttamaa täysin epärealistista ja romanivihamielistä linjaa, lataa Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

- Ihmiset liikkuvat toimeentulomahdollisuuksien eivät majoituspaikkojen perässä, mutta kaikki ihmiset tarvitsevat yösijan.

Verkosto aikoo järjestää romaneille hätämajoitusta illalla Senaatintorilla.

Helsingin poliisi kertoi tiistaina illalla, että Vapaa liikkuvuus -verkoston tilaisuus oli sujunut rauhallisesti. Poliisin mukaan hieman ennen kello yhtätoista illalla paikalla oli enää muutama ihminen. Romanit myös purkivat aiemmin päivällä torille pystytetyn teltan.

Poliisi ei aio sallia majoittumista Senaatintorilla. Hakolan mukaan poliisi on suositellut romaneille Rastilan leirintäaluetta majoituspaikaksi.

Lähteet: YLE Helsinki