1. yle.fi
  2. Uutiset

Tulevan presidentin käädyt odottavat jo vaalien voittajaa

Suomen tulevan presidentin käädyt odottavat jo valmiina Hämeenlinnassa. Uusi presidentti saa aina uudet käädyt vannoessaan virkavalansa. Käätyjen valmistaja vaihtui tänä vuonna Rahapajan luovuttua mitalien ja kunniamerkkien valmistamisesta.

Kotimaan uutiset
Nämä käädyt Suomen seuraava presidentti pukee ylleen vannoessan virkavalansa keväällä 2012. Uusi presidentti saa aina uudet käädyt.YLE / Riitta Kujala

Hämeenlinnassa sijaitseva Kultakeskus osti vuodenvaihteessa Rahapajalta ansiomerkkien ja mitalien liiketoiminnan, minkä seurauksena Hämeenlinnassa valmistetaan jatkossa huipputason kultasepäntöitä.

Yksi vaativimmista töistä on tammikuussa 2012 valittavan uuden presidentin käädyt. Käytävillä jotkut tavarantoimittajat ovat letkautellen puhuneet Sauli Niinistön -käädyistä. Kultakeskus haluaa kuitenkin pysyä visusti puolueettomana.

Tarkkaan perinteisen mallin mukaan kullasta ja hopeasta valmistettuja uusia käätyjä käytetään ensimmäisen kerran uuden presidentin vannoessa antaessa eduskunnan edessä juhlallisen vakuutuksen.

Presidentin käädyt ovat virallisesti Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurmestarin suurristi ketjuilla. Presidentti on siis suurmestari.

Korutuotepäällikkö Jukka Suvitien mukaan Kultakeskuksen henkilöstölle on ollut iso asia, että historiallisten käätyjen valmistaminen on siirtynyt Hämeenlinnaan. Näihin töihin ei halukkaita tarvitse etsiä.

- Pelkästään ketjussa on 370 käsintehtyä yksittäistä osaa. Valmistus aloitettiin viime keväänä materiaalin hankinnalla, valuosin teettämisellä ja prässäyksillä. Työ saatiin valmiiksi elokuussa. Yhteensä työvaiheisiin on osallistunut 10 ammattilaista.

Presidentin käätyjen valmistamisen haasteellisin osuus on emalointi, siinä voi helposti joku mennä pieleen. Nyt ei näin käynyt.

Suomen Rahapajasta siirtyi kaupan mukana yhdeksän työntekijää Hämeenlinnaan. Enemmänkin olisi otettu.

Mitalien ja kunniamerkkien valmistus tasoittaa Kultakeskuksen tuotantoa, joka aiemmin ollut hyvin riippuvaista joulusesongista.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi