Tuhansien suokukkojen parvi yllätti Ylivieskassa

Lintujen syysmuutto on juuri nyt täydessä touhussa. Maanantaina ylivieskalainen lintuharrastaja kohtasi sänkipellolla peräti 3 000 suokukon parven, joka oli vakaasti muuttoaikeissa.

luonto

Noin 3 000 suokukon parvi kerääntyi maanantaina sänkipellolle Ylivieskassa. Lintuharrastaja Seppo Lämsä kohtasi linnut yllättäen pyörälenkillä. Parvi oli suurin, mitä mies on koskaan syksyllä nähnyt.

- Yhdellä sänkipellolla oli lintuparvi ja koko ajan tuli paikalle lisää ja lisää suokukkoja. Laskeskelin niitä sadan ryhmissä ja päädyin noin 3 000 yksilöön, Seppo Lämsä kertoo.

Aiemmin mies on kohdannut pelloilla keväisin noin 1 000 suokukon parvia. Hän kertoo nähneensä suokukkoja aiemminkin samassa paikassa, mihin lintu keväisin ja syksyisin muuttoaikana kokoontuu.

- Ja tällä juuri pellolla se kerääntyy aika isoksi laumaksi. Tämä nyt kun oli sänkipelto ja pientä kosteutta, niin yhtenä iltana siinä sattui olemaan aika iso parvi. Ei niitä enää eilen näkynyt.

Suokukko on pohjoisen kahlaajalintu, joka on aiemmin pesinyt yleisesti Ylivieskankin seudulla.

- Nyt se on täältä vähentynyt. Nykyään se pesii oikeastaan enemmänkin pohjoisilla soilla enää. Taantunut laji kaiken kaikkiaan.

Hyönteissyöjät lähtivät jo

Hyönteissyöjien pääjoukot ovat jo lähteneet etelään ja parhaillaan on meneillään petolintujen muutto. Petolinnuista runsaimpia muuttajia ovat nyt mehiläishaukka ja varpushaukka, joita on havaittu etelärannikolla useina päivinä yli 150 linnun joukkoina. Peltoaukeilla näkee yleisesti tuulihaukkoja, hiirihaukkoja ja suohaukkoja.

Suurten lintujen muutto alkaa syys-lokakuun vaihteessa, jolloin liikkeellä ovat kurjet ja hanhet. Joutsenet aloittavat muuton vasta loka-marraskuussa.

Merihanhi ja muut vesilinnut lähtevät matkaan jo ennen sorsastusaikaa.

- Sanotaan että vesilintujen muutto alkaa ensimmäisestä laukauksesta elokuun 20. päivä. Suurin osa lähtee metsästyksen alta pois, Seppo Lämsä kuvailee.

Lähteet: YLE Oulu