Myrkyttömyys lisääntyy urheiluvaatteissa

Maailman toiseksi myydyin urheiluvaatemerkki Adidas liittyy ympäristöjärjestö Greenpeacen kampanjoimaan tekstiilien myrkyttömyyskampanjaan. Adidas ilmoittaa tavoitteekseen poistaa ympäristömyrkyt tuotannostaan vuoteen 2020 mennessä. Aiemmin myös Nike ja Puma ovat ilmoittaneet vastaavasta sitoumuksesta.

luonto

Ympäristöjärjestö Greenpeace julkaisi viime viikolla tutkimuksen, jossa paljastettiin ympäristömyrkyksi luokiteltua nonyylifenoli-etoksylaattia löytyvän yleisesti merkkivalmistajien vaatteista. Samassa yhteydessä kerrottiin kahden suuren urheilutekstiilivalmistajan Niken ja Puman lupauksesta poistaa ympäristömyrkyt tuotannostaan vuoteen 2020 mennessä.

Nyt myös Adidas ja muutama muu tekstiilivalmistaja ovat liittyneet mukaan myrkyttömyyskampanjaan.

Greenpeacessa yhtiöiden päätöksistä iloitaan, mutta samalla nähdään, että paljon työtä on vielä edessä.

- Matka päästöjen poistamiseen on pitkä. Puma, Nike ja Adidas ovat luvanneet poistaa myrkyt, nyt heidän on muutettava nopeasti sanat teoiksi. Odotamme konkreettisia ja kunnianhimoisia suunnitelmia lupausten toteuttamisesta käytännössä, sanoo Greenpeacen ympäristömyrkkykampanjoitsija Yifang Li.

Adidas kertoo ilmoittavansa tarkemmat suunnitelmat myrkkyjen poistamisesta seitsemän viikon sisällä.

Useat tekstiilialan yhtiöt, Adidas mukaan lukien, aikovat myös kokoontua ”myrkyttömyysfoorumiin” syyskuun lopulla Amsterdamiin. Kokoontumisen tarkoituksena on pohtia, kuinka tekstiiliteollisuuden myrkyttömyyteen päästään.

Lähteet: YLE Uutiset