1. yle.fi
  2. Uutiset

UPM:n saneeraus vie kymmeniä työpaikkoja Pietarsaaresta

UPM:n Pietarsaaren tehtailla irtisanominen uhkaa jopa kuuttakymmentä työntekijää. UPM-konserni ilmoitti keskiviikkona rajuista saneeraussuunnitelmista. Koko konserni aikoo vähentää lähes 1200 työntekijää.

Pietarsaari
UPM Pietarsaaren tehdas.

Pietarsaaressa työntekijät kutsuttiin tehtaan tiedotustilaisuuteen heti keskiviikkona aamuyhdeksän jälkeen. Tuolloin ilmoitettiin alkavista yt-neuvotteluista, jotka koskevat tehtaan kaikkia työntekijöitä. Irtisanominen uhkaa 60:ta henkilöä. Tällä hetkellä Pietarsaaren tehtaalla on 440 työntekijää.

- Tieto oli tyrmistyttävä ja mielialat ovat matalalla. Nämä ovat nyt neljännet yt-neuvottelut 2000-luvulla, laskee pääluottamusmies Veijo Ruotsalainen.

Halpasellu uhkaa

-Varaudumme siihen, että maailmanmarkkinoille on tulossa 9 miljoonaa tonnia lisää kapasiteettia vuoden 2014 lopussa ja erityisesti halpamaista ja Venäjältä. Suomen on pärjättävä Ruotsin, Kanadan ja Venäjän kanssa havusellukilpailussa, selvittää syyskuun alussa koko Pietarsaaren yksikön johtoon nouseva Kenneth Winberg.

-Onko se 60 työntekijästä kiinni?

-On se. Kun kilpailu on kovaa jokainen kivi on käännettävä, Winberg summaa

Ruotsalainen piiskaa nyt valtiota avuksi. Puunkuljetuksia on notkeutettava. Diesel-veturit eivät ole nykyaikaa. Pännäinen- Pietarsaari-rata on jo pitkään kaivannut sähköistystä.

- Hitaita ovat päättäjien kiireet olleet, sähköistystä on pitkään pidetty esillä, Ruotsalainen manaa.

Työntekijöiden edustajat ja tehtaan johto aloittavat neuvottelut välittömästi. Työnantajan mukaan tarkoitus on tehostaa Pietarsaaren paperi- ja sellutehtaan toimintoja ja sulkea joksikin aikaa myös Saksassa oleva Nordland Papierin hienopaperia valmistava kone.

Koko konserni pyörteessä

UPM aikoo vähentää paperin tuotantoaan yhteensä noin 1,3 miljoonaa tonnia vuositasolla. Leikkaukset kohdistuvat Suomeen, Saksaan ja Ranskaan.

Alkavissa yt-neuvotteluissa kaavaillaan muun muassa Kouvolan Myllykosken tehtaan pysyvää sulkemista tämän vuoden loppuun mennessä.

Kaikkiaan Euroopassa UPM:n henkilöstömäärä vähenee noin 1170 työntekijällä. Tehtaiden sulkemisia tai myymisiä on luvassa myös Saksassa ja Ranskassa.

UPM Myllykosken tehtaan lisäksi suunnitelmissa on sulkea Saksassa oleva Albbruckin tehdas pysyvästi ja siirtää tehtaan arkituslinjat Plattlingin tehtaalle. Lisäksi Saksassa suljetaan Ettringenin tehtaan kolmas paperikone ja myydään Ranskassa oleva Starcelin tehdas tai siirretään se jotenkin muuten pois.

Lisäksi UPM suunnittelee paperin myynnin, toimitusketjun ja muiden toimintojen uudelleenjärjestelyjä.

Suunnitelmissa on tehostaa Pietarsaaren paperi- ja sellutehtaan toimintoja ja sulkea joksikin aikaa Saksassa oleva Nordland Papierin hienopaperia valmistavan koneen.

Tehostamistoimista yhtiö laskee saavansa vuositasolla noin 200 miljoonan euron hyödyn.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi