Kutsuvierailta ristiriitaisia arvioita Musiikkitalosta

Helsingin Musiikkitalo on avannut keskiviikkona ovensa kutsuvieraskonsertilla. Vieraat kävivät iltapäivän mittaan hakemassa lippujaan ja saivat samalla ensimmäisen käsityksen talosta. Ulkoapäin talo ei suitsutusta kerännyt, mutta sisätiloja kiiteltiin.

kulttuuri
Musiikkitalon konserttisali.
Musiikkitalo / Arno Chapelle

Keskiviikkoiltapäivän aikana Musiikkitalon aulan infoluukulle saapui tipoittain kutsuvieraita, jotka tulivat noutamaan lippujaan illan konserttiin. Viiden vuoden ajan raskaan polemiikin saattelemana rakennettu talo kirvoitti vierailta kommentteja sekä puolesta että vastaan.

Vihreä kaupunginvaltuutettu, Otto Lehtipuu ei ollut alun perin kovin innostunut talon arkkitehtuurista ja on yhä odottavalla kannalla sen suhteen, miten rakennus lopulta asettuu Töölönlahden repaleiseen maisemaan.

- Tämä ympäristö on niin keskeneräinen, että on varmaan liian aikaista vetää johtopäätöksiä siitä, miltä tämä tulee näyttämään. Varmaan se kahden, kolmen vuoden kuluttua istuu maisemaan hyvin. Mä ehkä kuulun niihin valtuutettuihin, jotka oli toivomassa vähän kunnianhimoisempaa otetta alun perin, mutta kyllä tämä nyt ihan mukavalta näyttää näinkin.

Myös desing-alan yrittäjä Päivi Tahkokallio oli pettynyt talon ulkomuotoon.

- Olisin kaivannut Helsingin Musiikkitalosta vähän enemmän sellaista ympäristöstä erottuvaa, kun talon sisältö on niin hieno. Odotukset illalle ovat joka tapauksessa korkeat, mutta epäilemättä ne myös korkeina täyttyvät.

Hiljaisuutta ja valoa arvostetaan

Vihreä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto oli lausunnossaan paljon puoluetoveriaan myötäsukaisempi. Salin akustiikasta odotukset olivat toiveikkaat.

- Mä olen ollut hirveän tyytyväinen tähän talon ulkoasuun ulkoapäin, mutta myös sisältä näyttää valoisalta ja todella sympaattiselta. Odotan innolla näiden teosten kuulemista ja sitä, että saan tietää, miten sali soi.

Alanko-Kahiluoto toivoo, että Musiikkitalon seinät olisivat leveät ja katto korkealla.

- Toivon, että täällä nähdään ja kuullaan tapahtumia, jotka ovat avoimia kaikille väestöryhmille ja että mahdollisimman moni löytää täältä itselleen jotain, eivät vain klassisen musiikin ystävät.

Muotoilija Markku Piri on seurannut Musiikkitalon valmistumista alusta lähtien tarkkaan. Hänenkin silmäänsä rakennus miellyttää.

- Joka paikkaan ei tarvita wau-arkkitehtuuria. Mitä enemmän tähän pääsee sisälle, niin sitä miellyttävämmältä ja sympaattisemmalta tämä paikka tuntuu. Erityisesti pidän hiljaisuudesta ja rauhasta. Mä uskon, että tästä tulee ihan oikeasti sellainen paikka, joka musiikin ja ihmisten kanssa herää henkiin.

Avajaisia voi seurata YLEn kanavilla

Musiikkitalon avajaisia seurataan TV1:ssä, YLE Teemalla, YLE Radio 1:ssä, Radio Vegassa ja internetissä osoitteessa yle.fi/klassinen.

Avajaisjuhlallisuuksissa uuden talon lavalle nousee suomalaisia klassisen musiikin kärkinimiä. Ilta huipentuu Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Sibelius-Akatemian orkesterin yhdessä esittämään Sibeliuksen Finlandiaan. Esityksen johtaa Jukka-Pekka Saraste.

Musiikkitalon pääkonserttisalissa on kaikkiaan 1 704 istumapaikkaa. Pääsalin lisäksi pieniä konserttisaleja on viisi.

Lähteet: YLE Helsinki