Hyppää sisältöön

Armeijan kalustoa vanhenee runsaasti lähivuosina

Suuri osa armeijan kalustosta vanhenee lähivuosina. Muun muassa satoja Pasi-panssariajoneuvoja ja kymmeniätuhansia aseita vanhenee vuoteen 2015 mennessä. Armeijan pitäisi kuitenkin säästää satoja miljoonia euroja tällä hallituskaudella.

Osa armeijan kalustosta vanhenee vuoteen 2015 mennessä. Kuva: YLE

Armeijan säästötalkoiden hintalappu tällä hallituskaudella on satoja miljoonia euroja. Samaan aikaan suuri osa kalustosta vanhenee käsiin. Muun muassa sadat pasit ja telakuorma-autot, miinalaiva Pohjanmaa, tuhannet viestijärjestelmät, tuhannet kevyet kertasingot ja kymmenet tuhannet rynnäkkökiväärit vanhenevat vuoteen 2015 mennessä.

- Jos tilalle ei pystytä hankkimaan korvaavaa suorituskykyä, meidän alueellinen puolustusjärjestelmämme sortuu. Joukot eivät ole enää suorituskykyisiä vuosikymmenen loppupuolella, sanoo Maavoimien esikunnan prikaatikenraali Veli-Pekka Parkatti.

Emeritustutkija Unto Vesa Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksesta puolestaan arvioi, että mitään korvaamatonta vahinkoa ei tapahdu, jos joidenkin aseiden hankintaa lykätään vuodella tai kahdella.

- On varmasti niin, että jos maailman tilanne muuttuu dramaattisesti, niin silloin pystytään reagoimaan tällaisiin asioihin nopeastikin, Vesa uskoo.

Puolustusvoimat käy läpi suurta muutosta: varuskuntaverkostoa on kitketty ja kitkettänee tälläkin hallituskaudella. Puolustusministeri Stefan Wallin on myös arvioinut, että armeijan kantahenkilökunta vähenee entisestään. Wallinin mukaan säästölinja ei kuitenkaan ohjaa Suomea automaattisesti Natoon.

Armeija on ollut muutoksessa muuallakin. Ruotsissa esimerkiksi yleinen asevelvollisuus on ajettu alas.

- Ruotsin puolustusvoimien tehtävät ovat toisenlaiset kuin Suomessa. Meidän ensimmäinen tehtävä on kotimaan puolustus. Lisäksi ovat muiden viranomaisten tukeminen ja kriisinhallintatehtävät. Pieni ammattiarmeija ei kykene hoitamaan kotimaan puolustusta. Tämä nykyinen yleiseen asevelvollisuuteen perustuva alueellinen puolustus on meille kustannustehokkain ratkaisu, prikaatikenraali Veli-Pekka Parkatti sanoo.