Uuden asuntolainan keskikorko liki 2,7 prosenttia

Uusien asuntolainojen keskikorko kohosi heinäkuussa hieman kesäkuusta. Nousua kertyi 0,07 prosenttiyksikköä, ja keskikorko kipusi 2,67 prosenttiin, Suomen Pankki kertoo.

talous
Asunnon pohjakuva asuntoesittelyssä.
Yle

Asuntolainakannan keskikorko nousi kesäkuusta 0,06 prosenttiyksikköä ja oli heinäkuussa 2,43 prosenttia.

Neljä viidestä uudesta asuntolainasta sidottiin heinäkuussa johonkin euriborkorkoon. Pankkien omien viitekorkojen suosio on kasvanut koko kuluvan vuoden, ja heinäkuussa primekorkojen osuus uusien asuntolainojen viitekoroista oli 13 prosenttia.

Rahalaitosten kotitalouksille myöntämien euromääräisten asuntolainojen kanta kasvoi kesäkuusta 0,4 miljardia euroa 79,5 miljardiin.

Yritysten lainakanta yli neljän prosentin kasvussa

Uusia yrityslainasopimuksia solmittiin heinäkuussa seitsemän miljardin euron edestä, mikä on 0,9 miljardia vähemmän kuin kesäkuussa ja 0,2 miljardia enemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa.

Uusien sopimusten keskikorko laski heinäkuussa 2,75 prosenttiin kesäkuun 2,80 prosentista.

Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta on kasvanut koko alkuvuoden, ja heinäkuussa kanta kasvoi 0,3 miljardia 59 miljardiin. Vuosikasvu kiihtyi 4,4 prosenttiin kesäkuun 3,9 prosentista. Keskikorko nousi 0,09 prosenttiyksikköä eli 2,87 prosenttiin.

Kotitalouksien talletuskanta kasvoi heinäkuussa 0,7 miljardia. Talletuskanta oli kuukauden lopussa 80,8 miljardia euroa ja keskikorko 0,99 prosenttia. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko laski 0,08 prosenttiyksikköä 2,22 prosenttiin.

Lähteet: YLE Uutiset