1. yle.fi
  2. Uutiset

Totaalikieltäytyjät voivat pian välttää vankilan

Marraskuussa voimaan tulevan valvontarangaistuslain myötä totaalikieltäytyjät voivat välttyä vankilalta. Vankilan virkaa toimittaa oma koti ja valvonta tapahtuu elektronisella jalkapannalla.

Kotimaan uutiset
Jalkapantaa kiinnitetään.
Jalkapanta on yhteydessä valvontarangaistusta kärsivän kotona olevaan vastaanottimeen.Yle

Valvontarangaistuksessa olevan elämä on hyvin rajoitettua huolimatta siitä, että rangaistusta suoritetaan kotona. Tuomitun täytyy noudattaa hänelle annettua päiväohjelmaa kellontarkasti. Kodin lisäksi tuomittu ei saa liikkua muualla kuin ennalta sovituissa paikoissa.

- Tuomittu voi jatkaa omassa työ- tai opiskelupaikassaan normaalisti, täten sosiaalisten siteiden ylläpitäminen on helpompaa. Jos kotiintuloajasta myöhästyy, aiheuttaa se hälytyksen. Sääntöjen rikkominen taas voi tietää vankilaa, sanoo lainsäädäntöneuvos Ulla Mohell Oikeusministeriöstä.

Valvontarangaistus voi tuntua avovankilaa raskaammalta

Valvontarangaistuksessa olevaa valvotaan elektronisesti. Valvotulle asetetaan jalkapanta, joka on yhteydessä kotona olevaan vastaanottimeen. Päihteiden käyttöä valvotaan erillisin kokein. Ehtona valvontarangaistukselle on ehdoton päihteettömyys. Valvontarangaistus muistuttaa siis paljon avovankilaoloja.

- Raskaaksi voi kuitenkin käydä se, että muut ihmiset ympärillä voivat tehdä mitä haluavat, Ulla Mohell sanoo.

Aseistakieltäytyjäliitto tyytyväinen muutokseen

Aseistakieltäytyjäliitto pitää kuitenkin uudistusta positiivisena.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun totaalikieltäytyjille hyväksytään edes joku vaihtoehto vankilan sijaan. Siinä mielessä se on edistysaskel. Mutta kyllä tämä valvontarangaistus on aika kova vapaudenriisto. Tämä ei totaalikieltäytymiseen liittyviä ihmisoikeusongelmia missään nimessä ratkaise, vaikka toki parannus onkin, sanoo Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen.

Kotiaresti kolmanneksen vankipäivää halvempi

Valvontarangaistuksen piiriin voivat päästä korkeintaan kuuden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen saaneet. Totaalikieltäytyjät mahtuvat käytännössä tähän ryhmään, vaikka rangaistusaika ylittyykin yhdellä päivällä. Tuomioistuin viime kädessä päättää yksilökohtaisesti ketkä vankilan välttävät.

Totaalikieltäytyjien määrän ei uskota juuri kasvavan uuden lain myötä. Valvontarangaistuksen piirissä aseistakieltäytyjät tulevat olemaan marginaaliryhmä, sillä suurin osa jalkapannan käyttäjistä ovat todennäköisesti rattijuopumuksista ja varkauksista tuomittuja.

Valtio säästää käytännöllä sievoisen summan, sillä kotiarestin arvellaan maksavan kolmanneksen vankipäivän hinnasta.

Lähteet: YLE Uutiset / Laura Savolainen

Lue seuraavaksi