1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Gaddafin pojat antavat ristiriitaisia lausuntoja

Muammar Gaddafin pojat Saif al-Islam ja Saadi ovat esiintyneet eri televisioasemien haastatteluissa. Saif al-Islam sanoo taistelun kapinallisia vastaan jatkuvan, Saadi taas on valmis neuvotteluihin. Kapinalliset epäilevät, että Gaddafi piileskelee Bani Walidin kaupungissa.

kansannousut
Saif al-Islam Gaddafi  ja Saadi Gaddafi
Saif al-Islam Gaddafi (vas.) ja Saadi GaddafiEPA

Saif al-Islam Gaddafi esiintyi uhmakkaana syyrialaisomisteisella al-Rai-televisiokanavalla. Hän sanoi taistelevansa kuolemaan saakka ja kehotti myös libyalaisia sotaan "vihollisia" vastaan.

Hän sanoi olevansa Tripolin esikaupungissa. Hän kertoi isänsä olevan kunnossa, mutta ei paljastanut tämän olinpaikkaa.

Hän varoitti kapinallisia hyökkäämästä hallitukselle uskollisten joukkojen viimeiselle laajalle tukialueelle Sirteen. Saif al-Islamin mukaan Sirtessä odottaa 20 000 aseistettua nuorta, jotka ovat valmiit taistelemaan hyökkääjiä vastaan.

Muammar Gaddafin toinen poika Saadi esiintyi puolestaan al-Arabiya-kanavalla. Hän kertoi saaneensa valtuudet neuvotella kapinallisten kanssa, jotta verenvuodatus saataisiin loppumaan.

Tripolin kapinallisjoukkojen komentaja Abdel Hakim Belhaj vahvisti tiedon, että Saadi oli ottanut häneen yhteyttä. Neuvottelutarjouksen yksityiskohdista vallitsee kuitenkin vielä epätietoisuus. Kapinalliset sanovat, että Saadin turvallisuus taataan, jos hän antautuu.

Gaddafi Tripolin kaakkoispuolella?

Sisällissodan yhteenotot ovat keskittyneet viime päivinä Sirten ja toisen Gaddafin tukialueen, Bani Walidin seuduille. Kapinalliset arvelevat, että Muammar Gaddafi voisi piileskellä Bani Walidissa Tripolin kaakkoispuolella. Tripolista on noin 170 kilometriä Bani Walidiin.

Libyan väliaikainen kansallinen neuvosto kertoo, että maan entinen ulkoministeri Abdelati Obeidi on pidätetty Tripolin lähellä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi