Tuhkarokkoa enemmän kuin 15 vuoteen - jälkitaudit vakavia

Suomessa on tämän vuoden aikana todettu 25 tuhkarokkotapausta. Tämä on enemmän kuin 15 vuoteen, kerrotaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta. Tauti on Suomessa edelleen hyvin hallinnassa verrattuna Keski-Eurooppaan, missä on ollut laajoja epidemioita. Taudin leviämiseen varaudutaan kuitenkin eri puolilla Suomea.

terveys
Lasta rokotetaan
YLE

- Tuhkarokon leviäminen Suomessa selittyy muun muassa sillä, että Keski-Euroopasta tulee ihmisiä, joiden suojaus tuhkarokkoa vastaan ei ole riittävä. Esimerkiksi Ranskassa tuhkarokkoon on sairastunut 10 000 ihmistä.Toinen syy on rokotusmyönteisyyden vähentyminen, kertoo ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomessa 97 prosentilla väestöstä on sujaus tuhkarokkoa vastaan. Tuhkarokossa rokotuskattavuuden täytyy olla hyvin korkea, jotta se pystytyään pitämään kurissa. Tauti tarttuu helposti ilmateitse.

- Rokottamisen tehostamiseen on kuitenkin vielä varaa. Etenkin 1960 ja 1970-luvuila syntyneiden naisten ikäluokissa suojaus voi olla puutteellinen, jos tuhkarokkoa ei ole sairastettu.

Tuhkarokon leviämiseen varaudutaan eri puolilla maata. Esimerkiksi Satakunnassa laaditaan parhaillaan ohjeistusta terveyskeskusten henkilökunnalle, vaikka tapauksia ei ole vielä maakunnassa todettu.

Vakavat jälkitaudit

Miksi tuhkarokosta nyt kohistaan niin paljon, kun ennen se vain sairastettiin ja perheen muut jäsenet kävivät normaalisti töissä tai koulussa? Nyt ei saa menneä edes suoraan terveyskeskukseen soittamatta etukäteen.

- Ennen ei ollut muuta vaihtoehtoa, kun ei ollut rokotetta sitä vastaan. Silloin myös puhuttiin vähemmän näistä jälkitaudeista. Tuhkarokolla voi olla vakavia jälkitauteja kuten aivotulehdus, johon sairastuu joka tuhannes tuhkarokkopotilas. Aivotulehdus voi johtaa aivovaurioon tai kuolemaan, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila Turun sosiaali- ja terveystoimesta.

Aivotulehduksen lisäksi tuhkarokon jälkitautina voi tulle esimerkiksi keuhkokuume.

Ensioireina yskä ja kuume

Tuhkarokon oireet alkavat 1-3 viikon kuluttua tartunnasta. Tauti alkaa hengitystieinfektion oirein ja sairastuneelle tulee nuhaa, yskää ja kuumetta. Ihottuma ilmaantuu vajaan viikon kuluttua taudin ensioireista.

Suomalaisista suurin osa on rokotettu tuhkarokkoa vastaan tai on sairastanut tuhkarokon. Vuodesta 1982 alkaen alle kouluikäisille on tarjottu kaksi MPR-rokotetta osana kansallista rokotusohjelmaa. Lapset rokotetaan ensimmäisen kerran tuhkarokkoa vastaan noin puolentoista vuoden iässä. Tosin rokotusta on nyt pyritty aikaistamaan. Äidin vasta-aineet suojaavat vastasyntynyttä, mutta noin 1/2 -1 1/2 -vuotiaat kuuluvat riskiryhmään.

Tarvittaessa maksutonta rokotetta voi kysyä omalta terveysasemalta.

Lähteet: YLE Satakunta