Kirjailijaksi ei vieläkään tulla sähköpostilla

Vaikka elämme tietoyhteiskunnassa, tietoyhteyksien ja bittien maailmassa, ei kirjailijaksi voi vieläkään tulla vain sähköpostia kustannusyhtiöön lähettämällä. Joensuulainen Ilias ottaa käsikirjoituksia vastaan vain ja ainoastaan paperille tulostettuna.

kustannustoiminta
Kirjoja pöydällä.
YLE / Antti Makkonen

Kirjailijan arkityössä on tultu jo varsin kauas käsin kirjoittamisesta ja jopa vanhanaikaisista kirjoituskoneista. Tilalle on tullut tietokone oheislaitteineen, joista tulostin on kirjailijalle olennaisen tärkeä. Sähköpostilla käsikirjoitusta on turha lähettää, sanoo joensuulaisen kustannusyhtiö Iliaksen toimitusjohtaja Yrjö Piiroinen.

- On liian helppoa lähettää kaikenlaisia tekeleitä sähköisesti. Oletamme että ihminen on itse niin vakavissaan kirjan julkaisemisen kanssa, että raaskii tulostaa teoksensa paperille. Uumoilen että tilanne on pitkälti sama myös muissa kustantamoissa, Yrjö Piiroinen toteaa.

Lukijapiirin kautta julkaisuun

Jos kustantamon saama käsikirjoitus vaikuttaa vähääkään siltä että se voidaan julkaista, päätyy se useamman henkilön luettavaksi kustannusyhtiössä.

- Meillä se menee eräänlaisen lukijapiirin luettavaksi eli yleensä kolme tai neljä henkilöä käsikirjoituksen lukee. Hyvä tarina on tärkeä, pitää olla jotain muuta kuin jaarituksia. Kirjoittajalla pitää olla jotain todellista sanottavaa, Yrjö Piiroinen sanoo.

Jos teos päätetään julkaista, käydään se läpi yhteistyössä kirjoittajan kanssa. Tässä yhteydessä selvitetään mahdolliset korjausehdotukset ja parannukset.

- On hyvin tyypillistä että kirjoittaja jossain vaiheessa tulee sokeaksi omalle tekstilleen. Virheitä ei enää huomaa. Sen voi välttää, kun antaa valmiin tekstin 'levätä' vaikka kuukauden ajan ja lukee sen sitten ajatuksella uudelleen, Yrjö Piiroinen neuvoo.

Jos kaikki sujuu mallikkaasti, näkee valmis kirja päivänvalon julkaistuna muutamassa kuukaudessa.

Kynnys lähettää käsikirjoituksia on edelleen korkealla

Kustannusyhtiö Iliakseen käsikirjoituksia lähetetään keskimäärin 100 - 200 vuodessa. Aloittelevilla kirjoittajilla on edelleen varsin korkea kynnys lähettää tekstejään kustannusyhtiöön.

- Määrä on suhteellisesti pienempi kuin mitä se aikaisemmin oli. Pääasiassa käsikirjoitukset ovat lyriikkaa, jonkin verran hyvinkin mielenkiintoisia proosatekstejä. Meidän kannalta varmimpia ovat asiateokset, joiden tiedämme jo etukäteen kiinnostavan joitain ihmisryhmiä.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Sarah Laukkanen