PKS saa asentajia vain oppisopimuksella

Oppisopimuskoulutus on lähes ainoa vaihtoehto saada ammattitaitoisia sähköverkostoasentajia maakuntiin. Pohjois-Karjalan Sähkö on kouluttanut asentajia oppisopimuksella kymmenen vuoden ajan. PKS:n tytäryhtiö Enerken koulutuksessa aloitti tänä syksynä 14 opiskelijaa.

oppisopimukset
Sähköverkostoasentaja rakentaa maastokatkaisijaa.
YLE / Ari Haimakainen

Pohjois-KarjalaEnerke Oy:n sähköverkostoasentajat rakensivat torstaina maastokatkaisijaa Liperin Härkinvaarassa. Asentajat kertovat työn olevan fyysisesti raskasta. Kiipeily 20 kilon varusteilla vaatii kovaa kuntoa. Samalla on hallittava sähkötekniikka, asennusmenetelmät ja turvallisuusasiat.

- Talvella kulkeminen ja vialla oleminen on aika raskasta. Saa lumihangessa kahlata, mutta kyllä se siinä menee. Välillä saa tehdä muutakin, kuin sähköasentajan töitä. Saa olla esimerkiksi metsurina, sanoo sähköverkostoasentaja Marko Kiiskinen.

Pohjois-Karjalan Sähkö saa rekrytoitua uusia sähköverkostoasentajia käytännössä vain oppisopimusmenetelmällä. Yritys on kouluttanut jo 66 asentajaa ja maksanut koulutuksesta yli 1,6 miljoonaa euroa. Yhteiskunnan lisätuki kelpaisi yhtiölle.

- Olisi erittäin hyvä, että jo sähköasentajan opinnoissa olisi enemmän verkostopuolta. Toisaalta yhteiskunta satsaa oppisopimuskoulutukseen, mutta aika paljon jää työnantajan vastuulle, sanoo henkilöstöpäällikkö Outi Leppänen PKS-konsernista.

Yhtiö saa sitoutuneita työntekijöitä

Sähköyhtiön palveluksessa on juuri aloittanut järjestyksessään viides oppisopimusryhmä. Koulutukseen valittavilta vaaditaan sähköasentajan paperit. Palkallinen opiskelu kestää kaksi vuotta, jonka jälkeen työsuhde vakinaistetaan. Juuri vakityö houkutti monia koulutukseen päässeitä.

- Työpaikka kotipaikkakunnalla Lieksassa ja oppisopimuskoulutus on hyvä keino siirtyä koulunpenkiltä työelämään, kertoo koulutukseen hakeutumisensa syistä oppisopimusopiskelija Ossi Väyrynen.

Sähköyhtiö kertoo saavansa koulutuksen avulla osaavia sähköverkostoasentajia. Yhtiön mukaan voimakas satsaus myös sitouttaa asentajat yhtiöön, mikä laskee lopulta rekrytointikustannuksia. Koulutettujen ei ole pakko jäädä töihin PKS:n palvelukseen, mutta tähän asti vain yksi 66:sta asentajasta on karannut muualle.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä