Alkukesän helleaalto oli poikkeuksellinen

Kuluneen kesän sään erikoisuus oli kesäkuun alkupuoliskon helleaalto, joka erityisesti Lapissa on poikkeuksellinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan moinen lämpöaalto koetaan Lapissa keskimäärin pari kertaa vuosisadassa. Koko kesän korkein lämpötila 32,8 astetta mitattiin Ylitornion Meltosjärvellä 10. kesäkuuta.

helle
Helle on tuonut ensimmäiset leikkijät rantaveteen myös Meri-Lapissa.YLE / Risto Koskinen

Kesä oli harvinaisen lämmin, mutta ei aivan poikkeuksellisen kuuma. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vastaavanlainen kesä toistuu keskimäärin kerran 20-30 vuodessa. Jokainen kesäkuukausi oli tänä vuonna tavanomaista lämpimämpi. 1900-luvun alusta lähtien tarkasteltuna kulunut kesä oli neljänneksi lämpimin.

Sadeoloiltaan kulunut kesä oli yleisesti ottaen hieman tavanomaista sateisempi, joskin sademäärissä oli suuria paikallisia eroja. Suurin sademäärä, 371 millimetriä, mitattiin Puolangan Paljakassa. Vähiten eli 114 millimetriä satoi Kustavin Isokarissa. Se on sattumalta sama kuin suurin vuorokautinen sademäärä, joka mitattiin Torniossa 24. heinäkuuta.

Kuten muutkin kesäkuukaudet, myös elokuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Sademäärissä oli suuria paikallisia eroja. Etelä-Lapissa satoi selvästi tavanomaista vähemmän.

Lähteet: YLE Perämeri