Sikainfluenssaepidemia levisi nopeasti - rokotteesta kilpailtiin

Sikainfluenssaepidemia alkoi Meksikosta huhtikuussa 2009. Tauti levisi nopeasti eri puolille maailmaa ja rokotetta alettiin kehittää kiireesti. Suomessa päätettiin hankkia täsmärokotetta heti, kun sitä on saatavilla, ja valinta osui Pandemrixiin. Rokotetta saatiin syksyllä, ja aluksi rokotuksiin jonotettiin ruuhkaksi asti. Epidemian alkaessa laantua myös rokotusinto hiipui.

Kotimaa
Pikkutyttö piteli hengityssuojaa kasvoillaan saavuttuaan Sao Paulon lentokentälle Brasiliaan Meksikosta 29. huhtikuuta.
Pikkutyttö piteli hengityssuojaa kasvoillaan saavuttuaan Sao Paulon lentokentälle Brasiliaan Meksikosta 29. huhtikuuta.Sebastio Moreira / EPA

HUHTIKUU 2009

Sikainfluenssaepidemia alkaa Meksikossa. Kuolonuhrien määrä nousee parissa päivässä yli sadan ja sairastuneita todetaan nopeasti yli tuhat. A(H1N1)-viruksen aiheuttamia tautitapauksia löytyy myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Kuun lopulla taudin todetaan levinneen Eurooppaan, kun Espanjassa ja myöhemmin Britanniassa varmistuu sikainfluenssaviruksen aiheuttamia tautitapauksia.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC saa selvitettyä sikainfluenssaviruksen perimän ja rokotteen kehittäminen voi alkaa. Suomi on päättänyt hankkia täsmärokotetta heti, kun sitä on saatavilla. Lisäksi hankitaan lisää viruslääkkeitä Relenzaa ja Tamifluta.

TOUKOKUU 2009

12. toukokuuta Suomessa varmistuvat ensimmäiset kaksi sikainfluenssatapausta. Molemmat sairastuneet ovat olleet matkalla Meksikossa.

Maailmalla sairastuneita on jo tuhansia ja kuolleita kymmeniä. Tautia on löytynyt kymmenistä maista.

KESÄKUU 2009

11. kesäkuuta Maailman terveysjärjestö WHO julistaa sikainfluenssan pandemiaksi. Tähän mennessä tautia on löytynyt 74 maasta. Tartuntoja on todettu liki 28 000 ja 141 sairastunutta on kuollut.

Kuun puolivälissä Britanniassa todetaan Euroopan ensimmäinen sikainfluenssakuolema. Suomessa varmistuu 30.6. ensimmäinen maan sisäinen sikainfluenssatartunta. Kaikkiaan tartuntoja on Suomessa varmistunut 36.

HEINÄKUU 2009

16. heinäkuuta Maailman terveysjärjestö WHO toteaa, että sikainfluenssa on tähän asti nopeimmin leviävä pandemia, eikä jokaisesta tapauksesta ole mielekästä pitää lukua. Sen sijaan maita kehotetaan seuraamaan vakavien tai kuolemaan johtavien tapausten ryppäitä sekä epätavallisia tapauksia. Tähän mennessä sairastuneita on WHO:n mukaan yli 94 000 ja kuolleita 429.

Sikainfluenssarokotteesta ja -lääkkeistä on tulossa lääkeyhtiöille miljardibisnes. WHO on huolissaan siitä, että köyhyys voi estää osaa maista saamasta sikainfluenssarokotetta, koska sitä kyetään valmistamaan rajallisesti.

Kuun lopulla peruspalveluministeri Paula Risikko ilmoittaa, ettei sikainfluenssan rajaaminen ole enää mahdollista, vaan taudin rajaamisen sijaan keskitytään taudin lievittämiseen. Tartuntoja on Suomessa varmistettu laboratorioissa jo yli 150, mutta niitä arvellaan olevan moninkertaisesti.

ELOKUU 2009

Suomessa aletaan testata sikainfluenssarokotetta.

Sikainfluenssaa tavataan ensi kertaa Suomessa varuskunnassa, Utin Jääkärirykmentissä. Syksyn edetessä tauti levisi myös muihin varuskuntiin. Aluksi taudin leviämistä yritetään hillitä lomakielloin, mutta taudin levitessä muuallakin tästä luovutaan.

SYYSKUU 2009

Syyskuun alkuun mennessä Suomessa on todettu jo yli 200 sikainfluenssatapausta. Sairaalahoitoon joutuneita heistä on 30.

Syyskuun lopulla Euroopan lääkevirasto suosittelee kahta sikainfluenssarokotetta hyväksyttäväksi EU:n markkinoille. Ne ovat brittiläisen GlaxoSmithKlinen valmistama Pandemrix ja sveitsiläisen Novartsin Focetria. Suomeen on tilattu 5,3 miljoonaa annnosta Pandemrix-rokotetta.

Hallitus päättää sikainfluenssarokotteen antamisjärjestyksen. Rokotuksen saavat ensin terveydenhoitoalan henkilöstö sekä raskaana olevat. Sen jälkeen vuorossa ovat alle 65-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat.

LOKA-MARRASKUU 2009

Ensimmäiset sikainfluenssarokotteet saapuvat Suomeen. Rokotukset alkavat 21. lokakuuta.

24. lokakuuta Suomessa todetaan ensimmäinen sikainfluenssaan liittyvä kuolintapaus. Kuollut on 25-vuotias vaikeaa pitkäaikaissairautta sairastanut nainen.

Tautitapausten määrä kasvaa nopeasti. Sikainfluenssaepidemioita todetaan myös kouluissa. Esimerkiksi Vaasan keskuskoulun 380 oppilaasta sairaana on yhtä aikaa 150.

Marraskuun alussa Suomessa kuolee sikainfluenssaan 8-vuotias tyttö, jolla ei ollut influenssan komplikaatioille altistavia perussairauksia. Marraskuun loppuun mennessä sikainfluenssaan liittyviä kuolemantapauksia on todettu 16. Kuolleista 15 on kuulunut johonkin riskiryhmään. Lokakuun lopulla tartuntoja on todettu Suomessa 759, kuukausi myöhemmin jo yli 6 100.

Myös muualla Euroopassa epidemia on yhä yltymässä. Tauti on vaatinut jo tuhansien ihmisten hengen eri puolilla maailmaa.

Rokotusjonoja ja kiilausta

Sikainfluenssarokotteita saapuu aluksi hitaasti, ja rokotusjonot ovat pitkiä. Terveyskeskuksia arvostellaan rokotusten hoidosta, sillä riskiryhmiin kuuluvat joutuivat alkuvaiheessa jonottamaan paikoin ulkona kylmässä säässä, jonotusajat venyivät pitkiksi ja rokotukset saattoivat loppua kesken.

Jonoissa syntyy myös suukopua muun muassa, kun joukossa on aikuisia, jotka eivät kuuluneet ensimmäisinä rokotettaviin riskiryhmiin. Valituksia kuuluu myös siitä, että joitakin on rokotettu ohi virallisen rokotusjärjestyksen.

Epidemia ruuhkauttaa myös päivystysvastaanottoja ja neuvontapuhelimia. Apteekeissa käsien desinfiointiaineiden ja hengityssuojaimien kysyntä on vilkasta.

26.marraskuuta sosiaali- ja terveysministeriö ilmoittaa, että kaikki suomalaiset saavat nyt halutessaan rokotuksen sikainfluenssaa vastaan.

JOULUKUU 2009 - KEVÄT 2010

Sikainfluenssaepidemian huippu ohitetaan koko maassa, mutta sairastumisia todetaan vielä talvellakin. Joulukuun puoliväliin mennessä Suomessa on todettu 36 sikainfluenssaan liittyvää kuolemantapausta ja laboratorioissa tartuntoja on varmistettu noin 7 500. Arviolta 1,7 miljoonaa suomalaista on rokotettu.

Kaikkiaan Suomessa todetaan ensimmäisen tautitalven aikana 44 sikainfluenssaan liittyvää kuolemantapausta. Sairastuneista 40:llä on jokin perussairaus, kolme on ennestään terveitä ja yhden osalta tietoja ei ole. Tautitapauksia varmistettiin laboratorioissa lähes 8 000, mutta THL arvioi, että todellinen luku on 10 - 20-kertainen.

Suurimmalla osalla sairastuneista sikainfluenssa on lievä tai tavallisen influenssan kaltainen eikä vaadi sairaalahoitoa.

Pandemia laantui - arvostelu heräsi

Epidemian alkaessa laantua into rokotuksiin alkaa hiipua niin Suomessa kuin muuallakin.

Sikainfluenssarokotetta on käyttämättä useissa Euroopan maissa, koska pandemia ei levinnytkään ennustetulla vauhdilla. Samaan aikaan kehitysmaihin rokotetta on saatu huonosti, koska sitä ei kyetä valmistamaan riittävän nopeasti eikä monella kehitysmaalla ole rahaa sen hankintaan. Kaikkiaan 95 maata oli pyytänyt WHO:lta rokoteapua.

Osa kansainvälisistä terveysviranomaisista arvostelee WHO:ta siitä, että se on antanut lääkevalmistajien lietsoa pelon pandemiaa ja tehdä suuret voitot valtioiden tilauksilla.

Lähteet: YLE Uutiset