Välittäjän työ ei ole kiiltokuvankaunista

Kiinteistönvälittäjien mukaan Liv-kanavalla pyörivä uusi tosi tv-sarja Kiinteistökuningatar Kaisa antaa välittäjän työstä liian kiiltävän kuvan. Muun muassa verkostoituminen on kovan työn takana, talouden nousu- ja laskukaudet on osattava ottaa huomioon ja välittäjien kuukausitulot vaihtelevat varsin laajassa haarukassa.

kiinteistönvälitys

Kiinteistönvälittäjä Pirkko Tuunanen on tehnyt asuntokauppaa Jyväskylässä lähes 40 vuotta. Hän tuntee välittäjän arjen.

- Tämä on täyttä työtä aamusta iltaan ja joskus jopa illasta myöhäänkin. Asiakkaiden asuntoasioita tulee joskus pohdittua myös vapaa-ajalla. Asuntoja saadaan kaupaksi keskimäärin kahdesta kolmeen kuukaudessa. Päästäkseen pääkaupunkiseudun ansiotasoon täytyy Jyväskylässä myydä asuntoja kolminkertainen määrä. Kaupat eivät synny päivässä, kuvailee Tuunanen.

Myyntiajat venyneet

Asuntojen myyntiaika on hieman pidentynyt Jyväskylässä. Keski-Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Seppäsen mukaan asunnon myyntiaika Jyväskylän seudulla on tällä hetkellä noin kahdesta kolmeen kuukautta. Myyntiaikojen pidentymisestä huolimatta varsinkin perheasuntojen kauppa käy Keski-Suomessa edelleen hyvin.

Kiinteistönvälittäjä ja Keski-Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n hallituksen jäsen Pertti Jääskeläinen kertoo, että osa asunnonomistajista haluaa nykyään myydä kotinsa itse, mutta itsemyynnin lisääntymistä ei Keski-Suomessa ole havaittavissa.

- Niitä on aina ollut. Se vaihtelee vähän markkinatilanteen mukaan 10-20 prosenttiin ja ei siinä mitään olennaista muutosta ole. Varsinkin nuoret haluaa kokeilla asunnon myymistä ensin itse ja huomaavat, että ei se niin helppoa ole ja sitten mielellään otetaan asiantuntija avuksi, toteaa Jääskeläinen.

Keskimääräiset välityspalkkiot vaihtelevat tällä hetkellä Jyväskylässä Jääskeläisen mukaan kolmesta neljään prosenttiin ja päälle tulee vielä arvonlisävero.

Lähteet: YLE Keski-Suomi