1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Illusionisti on kunnianosoitus Jacques Tatin taiteelle

Ohjaus: Sylvain Chomet Alkuperäinen nimi: L´illusionniste Alkuperämaa: Iso-Britannia/Ranska 2010 Pääosissa: K-7

Illusionisti perustuu ranskalaisen elokuvan kanonisoituihin mestareihin lukeutuvan, vuonna 1982 kuolleen Jacques Tatin jälkeenjääneeseen käsikirjoitukseen. Elokuvan päähenkilö Jacques Tatischeff on vanheneva varieteetaiteilija, taikuri, jonka taiteesta populaarikulttuuri on tehnyt auttamattoman vanhanaikaista. Yhdessä pahantuulisen jäniksensä kanssa Tatischeff matkustaa työn perässä Brittein saarille. Hänen ensimmäinen pysähdyspaikkansa on Lontoo, josta hän töiden jälleen kerran loppuessa siirtyy Skotlantiin. Matkallaan hän kohtaa nuoren Alicen, johon vanhenevan taikurin ihmemaailma tekee suuren vaikutuksen.

Sylvain Chometin ohjaama Illusionisti on kunnianosoitus Jacques Tatin taiteelle. Perustuuhan elokuva siis Tatin jälkeensä jättämään käsikirjoitukseen, sen päähenkilö on kuin ilmetty monsieur Hulot, jota Tati aina itse esitti. Lisäksi elokuvan päähenkilö on nimetty hänen mukaansa, Tatischeff oli Tatin alkuperäinen sukunimi

Tarinaltaan Illusionisti on tuttu Tatin elokuvia tunteville. Vallitsevana tunnelmana on haikeus, jota lempeä huumori keventää. Kuten Tatin elokuvissa aina, ovat nykyaika ja tekniikka tässäkin pahasta ja kaipuu menneisiin yksinkertaisempiin aikoihin on suuri. Tatimaista on sekin, että tarina on kerrottu lähes täysin ilman dialogia.

Aivan täysin tämä herttaisen sentimentaalinen elokuva ei valitettavasti pysy kasassa. Kohtaukset, joissa kuvataan taikurin ja hänen nuoren suojattinsa Alicen yhteisiä hetkiä, ovat hiukan tyhjäkäyntisiä eivätkä juuri vie tarinaa eteenpäin.

Paljon on kuitenkin valmis antamaan anteeksi elokuvan kertakaikkisen upean visuaalisen ilmeen edessä, joka sävykkyydessään poikkeaa todella edukseen vallalla olevasta kirkkaan teräväpiirtoisen muovisesta tyylistä.

Vaikka kyseessä onkin piirroselokuva, niin aivan nuoria katsojia tämän elokuvan pariin lienee turha viedä. Illusionistin verkkainen, mietiskelevä tyyli kun tuskin jaksaa pitää tenavaikäisen katsojan mielenkiintoa yllä.