1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Pussikaljaelokuva leikittelee nasevalla dialogilla

Ohjaus: Ville Jankeri Alkuperämaa: Suomi 2011 Pääosissa: Eero Milonoff, Jussi Nikkilä ja Ylermi Rajamaa. K- 13

Ylen aamu

Marsalkka, Lili ja Henninen ovat kolmekymppisiä, yhteiskunnan raja-alueilla eleleviä ikiteinejä. Nämä ikuista nuoruutta elelevät jässikät asuvat Helsingin Kallion kaupunginosassa, josta eivät juuri poistu. Tämä Mikko Rimmisen Pussikaljaromaaniin pohjaava Pussikaljaelokuva kuvaa yhtä päivää kolmikon elämässä. Kesäinen päivä kuluu kuten lukemattomat muutkin. Kolmikko vääntäytyy ulos asunnoistaan ja suuntaa kulkunsa pussikaljat kilisten kulmakunnan puistoihin ja kapakoihin. Päivän kuluessa törmätään niin huumorintajuttomiin poliiseihin, nuoriin kauniisiin naisiin, kuin erilaisiin muihin Kalliota asujiin. Näennäisen tapahtumattomaan päivään mahtuu jos jonkinlaista sattumaa ja miesten välinen ystävyyskin joutuu koetukselle.

Ville Jankerin esikoispitkä, Pussikaljaelokuva on Aki Kaurismäen Calamari Unionin pikkuserkku. Tuossa Kaursimäen vuonna 1985 valmistuneessa elokuvassa joukko Frankeiksi toisiaan kutsuvia nuoriamiehiä etsi ulospääsyä työläisten kaupunginosasta Kalliosta. Koska vastakkainasettelun aika on sittemmin mennyt ohitse, on vain loogista, että Pussikaljaelokuvassa ei esiinny luokkajakoa, eivätkä sen henkilöt oikeastaan pyri mihinkään. He sen kuin vain olla möllöttävät. Ja olemisen tämän elokuvan iloiset velikullat kyllä osaavat.

Leffan pääosissa nähtävät Eero Milonoff, Jussi Nikkilä ja Ylermi Rajamaa muodostavat valloittavan kolmikon, jonka oleilua katsellessa tulee väistämättä hyvälle tuulelle.

Alkuperäisen romaanin viehätys piili paljolti sen tyylitellyssä kielessä. Elokuvassa kielipelit ovat mukana pääkolmikon nasevassa dialogissa. Kallion kivisiä maisemia realistisen tunnistettavalla otteella kuvaavaan elokuvaan on ujutettu mukaan kohtauksia, jotka tuovat mieleen muistikuvia aina Italovesterneistä, Poliisiopistoelokuviin ja onpa mukana annos jo Pussikaljaromaanista tuttua Becketiaanista odottelua. Aurinkoisen tragikoominen Pussikaljaelokuva on todellinen jokaisen niin vanhemman kuin nuoremmankin äijän pakkokatsottava. Olisikin mielenkiintoista kuulla, mitenkä sen toisen sukupuolen edustajat suhtautuvat tähän todella miehiseen elokuvaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi